— Det at det skal komme midlertidige brakker her, holder ikke som argument for at de skal kutte så kraftig i trærne, sier Trude Jordal. Hun er sertifisert arborist og leder i Norsk Trepleieforum Vest. Sammen med kollega Silje Mjelde peker hun ut et par av de store trærne rett ved Johanneskirken som kommunen vil kutte kraftig i.

Grøntområdet på Sydneshaugen skal snart fylles med paviljonger som skal huse elever fra Møhlenpris skole mens den rustes opp. For å få plass til de toetasjes brakkene, må det største hestekastanjetreet til pers. Treet må beskjæres kraftig syv meter opp på den ene siden. Det liker arboristene svært dårlig.

- Trærne vil råtne

— Det er ikke så mange slike trær igjen i byen. De er en del av historien vår, sier Silje Mjelde og legger til:

— Når du kutter så kraftig i en hestekastanje som de må her, vil det bli såpass skadet at det etter hvert vil råtne.

Trude Jordal har liten forståelse for valget av plasseringen av brakkene.

— Det må jo kunne finnes et annet sted å ha dem, så de slipper å ødelegge det flotte området her oppe, sier hun.

Seksjonsleder ved Grønn etat i Bergen kommune, Rune Hesjedal, forholder seg til avgjørelsen til Etat for utbygging i Bergen kommune.

— Vi er blitt meddelt at det skal bli plassert paviljonger for Møhlenpris skole mens skolen pusses opp. Utplasseringen av brakkeriggen medfører at vi må beskjære trær, noen relativt kraftig. Lindetrærne vil nok tåle det, men det er ikke sikkert det monumentale kastanjetreet tåler beskjæringen på sikt. Det vil lett medføre råte, sier Hesjedal.

— Hva tenker du om det?

— Grønn etat forholder seg til at det skal utplasseres brakkerigg, og vår oppgave blir å sørge for at inngrep i forhold til trær i størst mulig grad blir faglig ivaretatt.

Nektet å kutte i treet

Malcolm Horn, sertifisert europeisk trearbeider, ble hyret inn i forrige uke for å utføre kuttejobben. Han nektet å gjøre det.

— Jeg blir sint og skikkelig frustrert over kommunen som velger å ødelegge trærne for å sette opp noen midlertidige brakker. Har de som bestemmer i det hele tatt vært oppe og sett på området? spør Horn, som er medlem av Norsk Trepleieforum.

Han mener det må finnes mange andre muligheter for plassering av brakkene.

— Jeg har jobbet som arborist i 20 år, og det har hendt et par ganger tidligere at jeg har nektet å kutte i enkelte trær.

— Men blir du ikke redd for å miste oppdrag i fremtiden, da?

— Nei, det er nok av jobber. Dessuten tror jeg at det er mange fagfolk som egentlig er enig i at det er galskap å beskjære de flotte trærne så kraftig. I hvert fall når det bare er midlertidige bygg som skal plasseres der, sier Horn.

Han antar at den eldste hestekastanjen er rundt 100 år gammel.

- Eksisterende trær beholdes

Reidun De Lange er konstituert direktør i Etat for utbygging, som har ansvar for prosjektet. Hun forteller at kommunen trengte en erstatningsskole, og at tomten ved Johanneskirken var den best egnede i området ved Møhlenpris skole.

— Størrelse og oppholdsareal var viktig. I tillegg var det mulig å bygge erstatningsbrakkene raskt her. Det forutsettes at eksisterende trær beholdes og for de trær som må beskjæres skal dette utføres av kvalifisert trepleier, sier De Lange.

"GALSKAP": Arboristene Trude Jordal og Silje Mjelde er sterkt imot at Bergen kommune velger å kutte i flere av de store, gamle trærne på Sydneshaugen for å plassere midlertidige skolebrakker der. - Galskap, mener Jordal og Mjelde. FOTO: FRED IVAR KLEMETSEN