Kloakkstank. Vinduene spikret igjen. Null ventilasjon. Lekkasje i dusjen. Rotter og råte. Det er virkeligheten ved Hetlevik skole, år 2001.

Stengte SFO-lokalene

Mandag stengte rektor June Berntsen skolens SFO-lokaler.

Kloakkstanken i det ombygde bomberommet var da uutholdelig. To dager senere stengte hun garderoben også. Gulvflisene i dusjen begynte å løsne.

Må holde for nesen

Inntil videre må skolens 90 elever klare seg uten lekene i SFO-lokalene. De oppholder seg i stedet i klasserommene til de blir hentet av foreldrene. Ikke en optimal løsning, men langt mer behagelig enn å bli kvalme av kloakklukt.

— Det er ikke så gøy å være der når det stinker. Da må vi holde for nesen. En av de voksne, hun spyr når hun kjenner den lukten, sier Jeanette Kristoffersen (7).

Stanken på Hetlevik skole er ikke et nytt problem. Lærere og elever har klaget i flere år uten at man har klart å finne kilden.

— Kommunen forsøkte å tømme en septiktank uten at det hjalp. Lukten forsterkes når vinden står på. Nå er det blitt så ille at det ikke er forsvarlig å bruke lokalene. Ungene nektet å spise maten sin der, sier rektor Berntsen.

Gym uten svette

Den eldste delen av Hetlevik skole ble bygget så tidlig som i 1935. Nå forfaller bygningen. Gamle fliser sprekker og løsner i dusjen. Skittent vann pipler opp i sprekkene. Skolen har fått påbud om å fikse skadene omgående. I mellomtiden må elevene sørge for ikke å svette i gymnastikktimene.

— Dusjen er stengt inntil videre. De eldste elevene får dusje i idrettslagets lokale. De yngste kan ikke det. For dem må vi legge opp undervisningen slik at de ikke blir så anstrengende, sier Berntsen.

Da Bergens Tidende var på besøk var rektoren også bekymret for at skolen hadde fått uvelkomne gjester. En lærer hadde nemlig støtt på en rotte. Nå er det satt ut rottegift i bygningen.

Null luft

Lærerne sliter med hodepine og allergi. Foreldre har skrevet brev om at barna deres har fått astmaplager etter at de begynte på skolen.

— Jeg hadde aldri hatt allergi før jeg begynte her på Hetlevik, sier lærer og verneombud Karin Irene Bakke.

At man får vondt i hodet etter noen timer på Hetlevik er slett ikke rart. Det finnes ikke noe ventilasjonsanlegg. Flere av vinduene er til overmål spikret igjen.

— Glassene begynte å løsne. Vi hadde ikke råd til nye vinduer. Derfor måtte man ty til denne nødløsningen. Det blir vanskelig for oss når vi ikke engang kan lufte skikkelig, sier Berntsen.

Hun og de andre ansatte oppdager hver eneste uke nye feil og mangler ved skolen. Taket lekker, malingen faller av, og treverket råtner. Nå krever både lærere og foreldre at kommunen bevilger penger til å sette bygningen i stand.

— Vi tror at det vil skje noe nå, men synes det er trist at vi må kjempe for at barna skal få undervisning i normale forhold, sier Berntsen.

RÅTTEN: Rektor June Berntsen stengte denne uken skolens garderobe. Flisene i dusjen løsner en etter en.
Foto: Knut Strand