ELISABETH RISA

Mandag seilte 79 spente sjøkrigsskole-kadetter fra Las Palmas og skal være 53 dager i sjøen. Først til Barbados i Karibia, deretter tilbake en nordlig rute med tøffere vær.

— Dette blir bra. Jeg har seilt litt tidligere, men denne turen her gir en unik mulighet til å lære å seile på den gamle måten, gliser kadett Sindre Lid og kikker seg rundt i fremre banjer. Der skal han og 23 andre kadetter bo tett i tett i hver sin hengekøye de kommende ti uker.

Det blir ikke bare blått hav og palmesus for kadettene. De skal klatre i riggen, venne seg til lange arbeidsdager og minimalt med privatliv.

Tryggere og bedre

— Gode bånd mellom kadettene og eksotiske minner vil gi Sjøkrigsskolen en positiv profilering og et godt rekrutteringsgrunnlag, sier orlogskaptein Lars Flostrand som forteller at det i tillegg til åtte timers daglige vakter med seilmanøvre og skipsarbeid blir 35 dager med undervisning om bord. Seks sivile lektorer skal undervise iblant annet engelsk, sjømakt, lederskap, etikk, navigasjon og internasjonal politikk.

— Virkeligheten for fremtidens offiserer vil helt sikkert bestå av internasjonal tjeneste langt borte fra hjem og familie. Siden kadettene skal utdanne nye offiserer og menige, er det viktig at de har kunnskaper og ferdigheter som gjør dem til tryggere og bedre offiserer, fremhever Flostrand.

Fredelig

— Kjennskap til vær og vind og de kreftene som virker på skute og mennesker er svært viktig. Vi øver mye i simulator, men sjømannskap kan vi ikke lære i en simulator, understreker han.

Kaptein Marcus A. Seidl er svært glad for at «Statsraad Lehmkuhl» har fått en fem års kontrakt med marinen. Omtrent fem millioner kroner i året for 16 ukers bruk betyr at mannskapet kan drive skuten tre måneder lengre og får utført vedlikehold i varmere og tørrere strøk.

— Å reise rundt med en seilskute er også en mye fredeligere måte å presentere seg på enn å komme med et krigsskip. Norge får en veldig positiv effekt av disse seilasene. Det merker vi alltid. Alle land er begeistret for tradisjonelle seilskuter, som blir et sjeldnere og sjeldnere syn.

HYGGELIG SEILAS: Fenrik Knut Hjelmervik fra Fyllingsdalen og fenrik Knut-Ove Harlem fra Halden er begge kadettene ved Sjøkrigsskolen i Bergen. Nå kan de bytte ut høststormene hjemme med solen i Karibia.
Foto: Bjørn E. R. Lunde