Statens skogbrannhelikopter er fløyet til Bergen, der det vil stå i beredskap frem til og med torsdag 28. mars. Etter torsdag vil det være en løpende vurdering av helikopterbehovet.

— Nå skal det ikke mer til enn glør fra sigarettstumper eller bruk av engangsgriller for å starte en skogbrann, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Normalt står helikopteret på Torp ved Sandefjord, eventuelt der det til enhver tid er skogbrannfare, fra 15. april til 15. august.

— Vi er glade for å ha fått dette fremskyndet og fått helikopteret til Bergen nå. Det har sin bakgrunn i tørkeperioden og alle brannene den siste tiden, sier Johnny Breivik, brannsjef i Bergen.

- Kan være avgjørende

Helikopteret er spesielt utstyrt for tunge løft, og tåler å frakte mye vann over store avstander. Breivik sier at helikopteret kan være avgjørende for å stogge branner som ellers vil kunne gå over flere dager.

— Dette er ikke noe vi kan bruke på alle typer branner, vi må nok i størst mulig grad greie jobben selv. Helikoperet er for de mest kritiske situasjonene, sier han.

Lørdag og søndag slukket brannvesenet 32 branner i Hordaland og Sogn og Fjordane. Aldri før har det vært målt en så tørr marsmåned på Vestlandet, og langtidsvarselet viser null nedbør ut måneden.

— Jeg føler vi har vært veldig tydelige på at folk ikke må tenne ild utendørs. Likevel har vi hatt den ene brannen etter den andre. Det er åpenbart at mange har litt for god tro på egen vurderingsevne, sier brannsjefen.

Ber brannvesenet anmelde

Det er nå strengt forbudt å tenne åpen ild utendørs i en rekke kommuner på Vestlandet, deriblant Bergen og Askøy. En kvinne som startet en brann i Fana i går, vil bli anmeldt.

— DSB oppfordrer brannvesenene til å anmelde folk som forårsaker brann til politiet, sier Rygh Pedersen.

Brannsjef Breivik ber han naboer og andre forbipasserende personlig engasjere seg når de ser folk som driver med bålbrenning.

— Når naboer ser slikt bør de gå bort og pirke han eller henne på ryggen, og si klart fra om at dette ikke er tillatt, sier han.

LØFTER TUNGT: Helikopteret er spesielt utstyrt for tunge løft, og tåler å frakte mye vann over store avstander.
DSB