EYSTEIN RØSSUM DAG IDAR TRYGGESTAD

I retten i går kom det frem at Ingse Rønnestad levde i frykt for hva eks-mannen kunne finne på. Frykten hadde bygd seg opp over tid.

— Skremmende advarsel

Frykten ble forsterket da parets to sønner kom hjem til moren og fortalte at faren hadde en hagle, rifle og en Colt-pistol hjemme hos seg.

Og at Ramsland pusset disse mens guttene så på.

— Ingse tok dette som en skremmende advarsel. Jeg sa hun ikke måtte overdrive dette, fortalte hennes advokat, Helge Hansen, da han vitnet.

Opplysningen om Colten, som Hansen ga i avhør samme dag som drapet skjedde, er svært interessant. Ingse Rønnestad ble drept med en Colt. Hjemme hos Ramsland er det funnet nøyaktig samme ammunisjon som ble brukt i drapet.

Ifølge personer som sto Ingse nær følte hun at eks-mannen fulgte nøye med i hva hun foretok seg, og problematiserte det om mulig.

Slik hadde det vært helt siden hun flyttet ut fra deres felles hjem i juli 1995 og tok inn på Krisesenteret. På sine omgivelser virket hun nedkjørt og dypt fortvilet.

Fjernt med forhold

Å innlede et nytt forhold virket fjernt for henne.

— Hvordan skal jeg kunne gjøre det? Jeg kan ikke dra en kjæreste inn i dette bråket? Det tar jo aldri slutt, skal hun ha sagt til en venninne.

I tillegg hadde hun jobb og to gutter som skulle følges opp.

Først kort tid forut for drapet, mer enn åtte år etter skilsmissen, skal hun ha truffet en mann hun utviklet et nært vennskap til. Dette forholdet var hun opptatt av å holde hemmelig.

— Hun hvisket det til meg. Jeg tror heller ikke guttene visste om det, sier en venninne til BT.

Årsaken til hemmeligholdet var ifølge venninnen enkel: Ingse fryktet konsekvensene dersom drapstiltalte Trond Ramsland fikk vite om det.

Ramsland uinteressert

Retten var i går opptatt av å vite om Ramsland visste at eks-konen hadde truffet en ny venn. Sjalusi og frustrasjon over ekteskapet som røyk er politiets hovedteori om hva de mener fikk Ramsland til å henrette eks-konen.

— At hun hadde en ny venn er helt ukjent for meg. Det ville bare være positivt om hun hadde en venn. Det kunne gitt henne en ny vinkling på saken, sa Ramsland, som hevder han var uinteressert i hva eks-konen foretok seg.

— Vi hadde ikke noe dårlig forhold, vil jeg si. Det var et ikke-forhold. Rønnestad inngikk ikke i mine fremtidsplaner.

At Ramsland skal ha vært lite interessert i hva eks-konen foretok seg, finner advokat Hansen lite troverdig.

— Da Ingse kom til meg første gang i 1998, brast hun i gråt. Jeg trodde faktisk at hun overdrev, men skjønte etter hvert at det ikke vare noen overdrivelse.

— Hun har grått mange ganger siden. Skal det aldri ta slutt dette, sa hun til meg en gang. Jeg prøvde å oppmuntre henne til å holde ut.

— Det Ingse ville var bare å få saken ut av verden, men Ramsland gir seg aldri. Vi har fortsatt saker som kan gå i mange år fremover.

En gang uttalte Ingse til sin advokat:

«Jeg ønsker egentlig Trond alt godt, for har han det godt, har guttene det godt. Da har jeg det godt».

FORSTO IKKE ALVORET: - Jeg skjønte aldri hvor redd Ingse faktisk var, sa bistandsadvokat Helge Hansen (ryggen til) da han vitnet i går. Til venstre aktor Randi Lucie Gabrielsen, til høyre drapstiltalte Trond Ragnvald Ramsland med forsvarer Harald Stabell ved sin høyre side. Ved dommerbordet tingrettsdommer Gunnar Torkildsen.<p/>TEGNING: GRO VIK