Vitnemålet til «medhjelperen» (32) var avgjørende da Jarle Olsen og Tor Helge Flaten ble dømt for overlagt drap på Øyvind Bjarte Madsen.

Når 32-åringen — som er en del av Kripos' vitnebeskyttelsesprogram - nå skal vitne mot to nye drapstiltalte, blir retten flyttet fra Bergen tinghus til Bergen sentrum politistasjon.

Der skal kun dommerne, statsadvokat Jarle Golten Smørdal og de tiltaltes forsvarere være til stede. De drapstiltalte selv, presse og publikum vil få overført lyden fra vitnemålet til en rettssal i Bergen tingrett.

— Det er få saker hvor man har denne type problemstillinger. Det er uhyre sjelden, sier tingrettsdommer Grethe Strandborg, som skal lede rettssaken.

Truet på livet

«Medhjelperen» var selv tiltalt for drapet på Øyvind Bjarte Madsen i 2000, men fikk en mildere dom enn Jarle Olsen og Tor Helge Flaten - som begge ble dømt for overlagt drap.

I 2005 slapp 32-åringen ut av fengsel. Politiet fikk da opplysninger om at det var en konkret risiko for at kriminelle ville drepe 32-åringen, på grunn av at han hadde vitnet mot sine tidligere venner.

«Medhjelperen» er derfor en del av Kripos' vitnebeskyttelsesprogram, og har fått hjelp til å starte et nytt liv i utlandet.

32-åringen ser annerledes ut i dag enn han gjorde da han ble dømt, og politiet ønsker derfor ikke at de tiltalte eller publikum fysisk skal møte ham.

- Ikke hemmelig vitnemål

Statsadvokat Jarle Golten Smørdal vil ikke kommentere tiltakene som skal beskytte 32-åringens utseende.

— Det er ikke snakk om noe hemmelig vitnemål, kun praktiske tilrettelegginger for å beskytte vitnet. Det ligger i sakens natur at man iverksetter spesielle tiltak, men jeg vil ikke bekrefte eller avkrefte hva slags tiltak det er snakk om, sier Smørdal.

Advokat Kaj Wigum har tidligere vært forsvarer for 32-åringen.

— Jeg kan bekrefte at jeg bistår ham i forbindelse med vitnemålet, og at jeg har anmodet om at det blir iverksatt tiltak, sier Wigum.

Advokaten vet ingenting om sin klients nye liv, men gjør det klart at det er en belastning for 32-åringen å reise tilbake til Bergen for å vitne.

— Han er jo vurdert slik at han har behov for vitnebeskyttelse, da sier det seg selv at situasjonen hans er veldig vanskelig, sier Wigum.

Hvordan man skulle løse problemene rundt «medhjelperen» sitt vitnemål ble drøftet på et saksforberedende møte med de tiltaltes forsvarere til stede tidligere i år.

— Dette er ikke noe problem for vår del. Han er ikke noe sentralt vitne, slik vi ser det, sier advokat Ole Petter Drevland, som forsvarer den 37 år gamle dørvakten som nå er tiltalt for overlagt drap på Øyvind Bjarte Madsen.

John Christian Elden, som representerer den medtiltalte fotballspilleren har heller ingen innvendinger mot sikkerhetstiltakene omkring vitnet.

— Politiet har understreket at dette ikke er knyttet til noe trusselbilde fra de tiltalte. Det er heller ingenting i hans vitnemål som inkriminerer de tiltalte, sier Elden.

- Den eneste som var til stede

Rettssaken mot de to tiltalte starter 27. august. Politiet mener begge var med å planlegge drapet på Madsen.

«Medhjelperen» var med da Tor Helge Flaten skjøt Madsen, og skal trolig vitne om hva oppdraget til Flaten var.

— Han er jo den eneste som var til stede med Flaten da drapet skjedde, dermed er han selvsagt et sentralt vitne, sier Smørdal.

Påtalemyndigheten mener oppdraget fra Jarle Olsen og de to nye tiltalte var å drepe Madsen, mens de drapsdømte selv hevder han bare skulle bankes kraftig opp.

De to nye tiltalte nekter begge straffskyld.

Kripos ønsket i går ikke å kommentere noen spørsmål om vitnebeskyttelsesprogrammet.