— Min klient og hans familie er blitt utsatt for så mye som et menneske kan tåle. Jeg skjønner ikke hva som er poenget med å straffe dem enda mer, sier 26-åringens forsvarer, advokat Trond Lexau til BT.

Han deler familiens frustrasjon.

Ville ha ubetinget

Midhordland tingrett mener den 26 år gamle mannen må bære ansvar for brorens død, men at han skal slippe å sitte i fengsel. Straffen på seks måneder fengsel er gjort betinget. Det er det eneste lyspunktet familien greier å se.

— Påstanden fra aktor var fire måneders ubetinget fengsel. Sånn sett må vi være fornøyde med dommen, men denne saken har flere sider. Derfor har vi ikke bestemt oss for om vi anker, sier Lexau.

Det var i februar i fjor at den fatale kjøreturen fant sted. De to brødrene var på vei hjem fra arbeid. Foran dem på fylkesveien mot Møvik i Fjell kjørte en kamerat.

Den da 25 år gamle bilføreren startet en forbikjøring. For å unngå frontkollisjon med en varebil legger retten til grunn at han kastet bilen tilbake i eget kjørefelt etter at forbikjøringen var gjennomført. Retten har ut fra tekniske undersøkelser fastslått at farten må ha vært over 100 km/t. På stedet er det 60-sone.

- Finnes bare offer

Bilen fikk sleng og braste rett inn i den møtende varebilen sidelengs. Bilførerens 17 år gamle bror ble drept momentant. Den åtte år eldre bilføreren ble påført store skader og lå lenge kritisk skadd på Haukeland universitetssykehus. Han er både fysisk og psykisk merket for livet.

— I denne saken er det bare offer, og alle er innenfor samme familie. I Norge er man blitt helt straffefiksert. Hva vil rettsvesenet oppnå ved å straffe en familie som har opplevd så mye vondt? spør Lexau seg.

Familien har opplevd flere tragedier. En eldre bror døde i en arbeidsulykke for noen år siden. Den domfelte bilføreren mistet også på kort tid to kamerater på tragisk vis.

Sliter med skyldfølelse

Selv om retten trekker frem de mange tragiske omstendighetene, og av den grunn gir en betinget reaksjon, plasserer de ansvaret for dødsulykken på broren.

— Han sliter med en voldsom skyldfølelse. Den blir selvsagt forsterket gjennom en slik dom, sier Lexau.

BT var i går i kontakt med familien. De føler seg helt knust av påkjenningen saken har medført, og maktet ikke å snakke med avisen.

— Familien er forståelig nok i en svært vanskelig situasjon, men ønsker samtidig at det settes fokus på hvor meningsløst det er med straff i slike saker, sier advokat Lexau.

KNUST: Den 17 år gamle gutten ble drept momentant da bilen han satt i traff fronten på en møtende varebil. Broren som kjørte bilen er nå dømt til et halvt års betinget fengsel for bildrap. <br/> ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN