Den største utfordringen får du som reiser kollektivt i Os, Fana og Ytrebygda. For det er i Bergen Sør rutenettet endres mest og bybanelinjen kommer inn mellom Nesttun og sentrum.

Nettmøte: Spør om din nye busshverdag

Store endringer

Pleier du å reise med linje 90 Sletten — Støbotn? Fra mandag heter den linje 3.

Noen ruter får nytt nummer, andre forsvinner helt. Men det vil også komme nye linjer enkelte steder.

— Det er vanskelig å si at noen linjer er nye. Alle rutene i Fana og Ytrebygda er endret, og det det vil få ringvirkninger i andre bydeler. Det er viktig at den enkelte finner sin rute og sjekker hvordan omleggingen påvirker den, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Dreyer i Skyss .

Det er mandag det skjer og dette er bare begynnelsen. Neste sommer skal også sentrum, Bergen Vest og Bergen Nord gjennom en lignende prosess.

Nye nummerserier

Hovedårsaken for det nye rutenettet i Os og deler av Bergen er den planlagte åpningen av Ringvei vest og at Bybanen blir ny stamlinje mellom Nesttun og Bergen sentrum. Det vil føre til store endringer for mange busspassasjerer fra mandag 16. august.

Ringvei Vest og Knappetunnelen skulle ha åpnet før bussomleggingen, men har fått utsettelse på ubestemt tid av sikkerhetshensyn. Det lager ganske mye ekstra krøll for Skyss, men de satser på å løse det med ekstra busser etter behov.

— Det er omfattende, dette, men vi er opptatt av å tilrettelegge tilbudet etter behovet. I sør vil behovet for bussforbindelse endre seg veldig på grunn av Bybanen. Og når Ringvei Vest åpner, så vil det påvirke trafikken i Ytrebygda veldig. Og så tar vi en skikkelig opprydning i nummerseriene, slik at vi får et logisk system, sier

Jubel i Steinsviken

Beboerne i Steinsviken kan snart ta bussen hvert kvarter, i stedet for hver halvtime og de får et bedre busstilbud.

Linje 22 skal gå Oasen-Nesttun via Steinsviken, noe som gjør videre korrespondanse lettere enn i dag.

— Jeg har fått mange gøye tilbakemeldinger fra folk som bor i det området. De er kjempefornøyde, sier Dreyer.

20-serien vil nå være såkalte tverrgående linjer. Dagens linje 50 bruker altfor lang tid, er veldig uforutsigbar og har mange forsinkelser. Den er derfor erstattet av to nye linjer som overlapper litt på midten.

Linje 21 vil gå fra Dolvik til Haukeland sykehus, mens linje 29 går fra Mannsverk til Åsane. En liten servicelinje mellom Wergeland og Nesttun er ny og vil gå en gang i timen.

Skyss overtar fra Tide

Den største omleggingen på mange år er i gang og Skyss overtar nå ruteplanleggingen i Bergen fra Tide , og kan dermed se hele fylket under ett. det nye billettsystemet er også utviklet for at passasjeren skal kunne komme langt på en og samme samme billett.

— Da jeg var liten var det ørten forskjellige operatører og man måtte ha mange ulike billetter hvis man skulle reise langt. det er det slutt på. I tillegg får alle bussene lik farge og blir lett gjenkjennelig uansett hvilken operatør som kjører ruten, sier Dreyer.

Hun er spent på omleggingen, men tror folk blir vant etter hvert.

— Ja, jeg er spent. Erfaringsmessig tar en så stor omlegging noen uker. Jeg håper at folk finner frem og får god hjelp, slik at de ikke bare blir forvirret og frustrerte, sier hun.

Her får du hjelp

På nettsiden til Skyss kan du finne detaljert informasjon om rutene. Finn din rute og se hvilke endringer du får.

— Vi har oppbemannet på kundesenteret denne perioden slik at folk kan ringe og få hjelp, sier Dreyer. I tillegg har de et samarbeid med Tide for å sikre at Tide-sjåførene har god kunnskap om omleggingen og de nye rutene.

— Vi har også planlagt informasjon ved hjelp av roll-ups og brosjyrer til de største bedriftene på Kokstad og Sandsli, sier Dreyer.

I den travleste bussgaten i sentrum, Olav Kyrresgate, vil det i neste uke stå veiledere med gule vester, som kan vise deg hvor din buss går.