DAG IDAR TRYGGESTAD

RUNE CHRISTOPHERSEN

GIDSKE STARK (foto)

Sammen med to av Ingses andre venninner, Sølvi Falch og Vibeke Holm, sitter hun utenfor rettssal 4b. Snart skal de møte ansiktet til mannen som er tiltalt for å ha revet fra dem en god og kjær venninne.

— Vi vet at Ingse slet, men det bør også komme frem at hun hadde et rikt liv. Hun var ekstremt sterk og ressurssterk. Hun var mer opptatt av hvordan andre hadde det, enn å ta hensyn til seg selv, forteller venninnene.

Ramslands motstykke

Ingse var alltid en humørspreder. Hun hadde lett for å le, selv om hun slet, minnes venninnene.

I motsetning til Trond Ramsland, slik et stort flertall av vitnene beskriver ham..

Et titall vitner fortalte i tur og orden i går hvordan de oppfattet at den drapstiltalte kverulerte på alt, mest for krangelens skyld. At han var ute etter å stikke kjepper i hjulene for Ingse, og at han var sykelig opptatt av penger.

De tegnet et bilde av det som først var en hyggelig, intelligent, men sær mann som skiftet personlighet spesielt etter ekteskapsbruddet.

Flere ga uttrykk for at de var bekymret for hva han var i stand til å finne på, og at Ramsland svartnet når eks-konen og barne- og pengefordeling ble tema. Derfor var det stadig færre som hadde kontakt med ham.

Skremt av våpen

Ingse betrodde seg til venninnene om mange episoder mens hun og Ramsland bodde sammen. Bedre ble det ikke etter samlivsbruddet.

Spesielt bekymret skal Ingse ha blitt etter at barna kom hjem etter samvær med faren og fortalte at han hadde sittet og pusset våpen.

Dette tolket Ingse som en trussel. Hun skal ikke lenger ha våget å hente barna alene etter samvær med faren, og ga overfor flere venninner uttrykk for at hun var redd for hva Ramsland kunne finne på.

— Skjer det noe med meg, så vet alle at det er Trond som har gjort det, uttalte Ingse til flere venner.

— Den mannen er kapabel til hva som helst. Ingse var redd for barnas psyke, oppsummerte venninnen Janicke Waagsbø Stensrud.

- Helt ufattelig

På gangen utenfor rettslokalet diskuterer tre andre venninner hva de faktisk visste om den tilspissete konflikten.

— Vi tenkte at noe kunne skje, men at han skulle drepe henne, var ikke i mine villeste tanker. Jeg opplevde ikke at Ingse levde i dødsfrykt, forteller Ingrid Mohn.

Venninnene nikker.

Ventetiden frem til forklaringen i retten, er vanskelig. Sorgen over tapet av en god venninne er vanskelig å sette ord på.

— Det er bare helt uforståelig. Jeg kan ikke fatte at noen kan skyte moren til sine egne barn, sier Mohn.

Selv om det ikke var uventet at noe kunne skje med venninnen, kom det som et sjokk da de fikk vite at hun var drept.

— Ingse bar sin skjebne med verdighet. Hun løp ikke rundt og klaget til andre om hvordan hun hadde det, men den lange rettsprosessen tynget henne og forsuret tilværelsen for guttene, sier Mohn.

Rettsbetjenten åpner døren. Det er hennes tur. De to andre venninnene får vite at de slipper. Retten har meddelt at de har hørt nok.

— Det som har kommet frem i saken, og som vi har lest i avisene, overrasker oss ikke, sier venninnegjengen etterpå.

Drapstiltalte Trond Ramsland fikk som tidligere i saken lov til å kommentere hvert enkelt vitne.

Han avviste alle anklager, nekter for at han hadde truet eller vært voldelig mot sin tidligere kone, og hevdet at samtlige beskyldninger som rettes mot ham, er oppspinn eller forvrengninger av hva som faktisk har skjedd.

<b>VENNINNER:</b> For Vibeke Holm (til venstre), Ingrid Mohn og Sølvi Falch Bjånesø er det vanskelig å skjønne at noen kan skyte og drepe moren til sine egne barn. - Vi tenker veldig mye på Ingses familie, sier offerets venninner.