Videoen er nå lagt ut på nettet, og viser opptrinnet i sin helhet.

Nidtalen skal visstnok ha sammenheng med rektorens styring av skolen. Det har blant annet vært problemer med falske brannalarmer på skolen, og elevene måtte sitte igjen tilsvarende tid som ble tapt på alarmene.

Mens brannalarmen ringte på bergensskolen denne dagen, satt eleven seg i et tre med en megafon og leste opp en tale for rektor.

— Du har dine favoritter

«Alt skulle taes alvorlig; fyrverkeri og brannalarmer. Uansett hvor mye vår kjære rektor prøvde å knekke koden med hvem som drev med disse pøbelgreiene, så lykkes han ikke. Det må mer til enn en optimistisk, klok mann i femtiårene til å finne ut av noe. Du har jo dine favoritter og de du misliker. Noen har blitt beskyldt for mye rart», leser eleven opp.

Eleven skal ikke være utvist, men blitt bortvist fra skolen.

Må være på vakt

— Vi har ikke noen god statistikk på hvor mange slike videoer som blir lagt ut på nettet, men det er noe man bør være litt på vakt mot. Vi har jo lest om situasjoner tidligere også, sier John G. Torsvik, som er leder i utdanningsforbundet i Hordaland.

— Er det mest et problem, eller kan det også være en mulighet for elever å ta opp problemer?

— Det er viktig at elevene blir hørt og at det er en god kommunikasjon mellom elever og skoler, men å ty til slike midler kan vi ikke anbefale. Hvorvidt dette er et signal på dårlig dialog er vanskelig å slutte ut fra enkeltepisoder, sier Torsvik.

Ikke måten å gå frem

Han mener det er et problem både for skolene og for samfunnet generelt at videoer fra skoler og skolegårder blir lagt ut på internett.

— Det utfordrer i forhold til personvernet. Det er nok en del kjøreregler som må bli diskutert med den digitale hverdagen. Men den enkelte skole hvor dette skjer må ta det opp med de som legger ut slike vidoer. De må forstå at dette ikke er måten å gå frem på, sier Torsvik.

Rektoren på skolen ønsker ikke å kommentere saken overfor bt.no.

YOUTUBE (FAKSIMILE)