Snømengden i Bergen er nå så stor at snøen ikke lenger bare kan brøytes ut av veien. Den må kjøres bort.

Mandag varslet kommunen at biler som står parkert langs veien må flyttes , i dag begynte arbeidet med å kjøre snøen på sjøen.

— Jeg har jobbet med dette i 20 år, men har aldri opplevd lignende, sier maskinfører Geir Eikås.

Tirsdag ettermiddag var han på plass med hjullaster på Laksevåg for å fjerne snø. Flere bilister hisser seg kraftig opp når de må flytte bilen sin fra de trange gatene.

— Jeg blir virkelig skjelt ut. Folk sier jeg er helt dum i hodet. De vil at det skal gå fortere, og at jeg må klare brøytingen uten at de må flytte bilen sin, forteller Eikås som er jobber for Magne Løvaas maskin.

Når bt.no møter han holder han på å brøyte Herman Grans vei på Laksevåg.

— Hele veien skulle vært brøytet, men nå grunn av bilene kommer jeg ikke lengre enn 300 meter innover.

Ser ikke problemene

— Det er mange som ikke ser problemene vi har når vi skal brøyte. Det tar tid for én entreprenør å brøyte 150 veier, og når gatene er trange kommer vi ikke frem hvis folk ikke flytter bilene sine, sier Eikås.

Magne Løvaas, daglig leder i entreprenørselskapet, er rystet over måten brøytemannskapene blir møtt på.

— Jeg er skremt. Det er hårreisende at maskinførerne skal bli skjelt huden full fordi folk må flytte bilen sin, kommenterer han.

Sint

En av bilistene som ikke er fornøyd med brøytingen er Svein Skjelfjord.

— Jeg er handikapet og skal ikke bevege meg mer enn hundre meter av gangen. Jeg har rett til å parkere ved huset mitt, sier Skjelfjord etter å ha parkert bilen ved Damsgård skole.

— Jeg har selv måttet måke snø i halvannen time i dag. Veien burde vært brøytet for lenge siden, sier han.

Alternativ parkering

For at bileierne skal få et annet sted å sette bilen sin har kommunen åpnet opp flere skoleplasser for parkering. Dette gjelder Damsgård skole, Ytre Arna skole, Landås skole, Minde skole og Krohnengen skole. I tillegg tas alle deler av Klostergarasjen i Bergen sentrum nå i bruk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PARKERING: Damsgård skole er brøytet og kan brukes som parkeringsplass mens gatene omkring tømmes for snø. FOTO: RUNE STØLÅS

— Vi fjerner snø på Laksevåg og i Ytre Arna i dag. Onsdag tar vi for oss Bergenhus og Årstad. Da disponerer vi en grusbane og den gamle helikopterlandingsplassen ved Brann stadion for parkering, sier samferdselsdirektør i Bergen kommune, Ove Foldnes.

Se hvilke veier som skal brøytes her

Foldnes presiserer at alle huseiere har plikt til å rydde vekk snø utenfor huset.

Setter opp skilt

Kommunen har satt opp midlertidige parkering forbudt-skilt flere steder hvor det skal brøytes. Hvis bilene ikke flyttes vanker det bøter og borttauing.

— Skiltene har dessverre ikke kommet opp i dette området ennå, men vi har ringt opp en del bileiere her og bedt dem om å flytte bilene, forteller en parkeringsbetjent i Herman Grans vei som ikke vil ha navnet sitt i avisen.

Har du husket å måke utenfor ditt hus?

UTSKJELT: Maskinfører Geir Eikås møter ikke mange glade ansikter når han kommer for å fjerne snøen i bergensgatene.FOTO: RUNE STØLÅS
DUMPES: Her tømmes snøen ut i Puddefjorden.FOTO: RUNE STØLÅS
KJØRES BORT: Snøen tømmes i lastebiler før den faktes til sjøen.FOTO: RUNE STØLÅS
STOPP: Parkerte biler i trange gater gjør at maskinene ikke kommer frem.FOTO: RUNE STØLÅS