• Som en antiterror-aksjon, sier Kurt Oddekalv. I dag ble han arrestert av et mannsterkt politikorps. Nå har Oddekalv og Frederic Hauge røket i tottene på hverandre.

Miljøaktivister med Kurt Oddekalv i spissen låste natt til torsdag fast propellene med solide kjettinger på to lektere i Oslofjorden. Få timer senere ble Oddekalv arrestert.

Opprørt Hauge Bellona-leder Frederic Hauge er opprørt over TV-bildene fra aksjonen, som viser at aktivistene border de to lekterne iført finlandshetter og svarte kjeledresser.

– I all tid i miljøkampen i Norge har vi hatt et prinsipp om ikkevold og vi har aldri hatt maskerte aksjoner. Det Oddekalv har gjort nå, hvor han utfører sabotasje sammen med folk i finlandshetter, vil jeg fordømme på det sterkeste. Jeg håper at resten av miljønorge gjør det samme, sier en opprørt Hauge.

Hauge mener det er helt greit å aksjonere, men mener at aktivistene må stå for det de gjør og ikke maskere seg.

– Oddekalv er en feiging, måten han aksjonerer på er helt skandaløs, avslutter Hauge, som krever en offentlig unnskyldning fra Oddekalv.

Slår tilbake

Litt før klokken 9 ble Oddekalv og de andre aktivistene arrestert av politiet.

Kurt Oddekalv fnyser av Hauges kraftige angrep. Han mener Bellona har sviktet i Oslofjord-spørsmålet.

— Hvorfor er det vi som må frakte vår båt over fjellet for å aksjonere i Frederic Hauges nærområde. I denne saken mener jeg Bellona er korrupt. Oslo havnevesen annonserer jo på Bellonas sider, sier Oddekalv til bt.no.

— At vi bruker finlandshetter er jo ikke noe å bråke om. Det er jo bare et hodeplagg. Vi tok dem av med en gang jobben var gjort.

— Hvordan opplevdes det å bli arrestert?

— Vi ble inlosjert på Oslos dårligste hotell. Men jeg håper folk legger merke til at det er første gang jeg har gått til dette skrittet. Det viser hvor alvorlig jeg synes saken er, sier Oddekalv.

Låste propellene Det var på lekterne «Mudder 079» og Mudder 080” at miljøvernene låste fast propellene. Dykkere var torsdag formiddag i gang med å fjerne kjettingene.

Aksjonen ble gjennomført av en gruppe som kaller seg Green Warriors fra Norges Miljøvernforbund og er forbundets femte aksjon mot dumpingen i Bunnefjorden. Oddekalv lover flere aksjoner i tiden framover.

– Vi aksjonerer og vil fortsette å aksjonere. Slik vi ser det er dette Norges største giftutslipp. Det er merkelig at man i Bergen bruker 20 millioner kroner på å rense og lagre på land, mens man i Oslo bare grafser det opp og grafser det ned igjen et annet sted, sier Oddekalv.

Nesodden-politikere møtes Aksjonen kommer samme dag som lokalpolitikerne i Nesodden kommune, som tidligere har sagt ja til dumpingen, skal ta stilling til kravet om folkeavstemning. En underskriftsaksjon har skaffet det nødvendige antall underskrifter til at befolkningen kan kreve en folkeavstemning om giftdeponiet.

Kommunestyret har tidligere sagt ja til dumpingen, noe Oddekalv mener er gjort på feil premisser.

– Nesodden kommune har blitt lurt av Oslo Havn, slår han fast, og sier han ser fram til å møte Oslo Havn i retten, ettersom aktivistene flere ganger er blitt truet med politianmeldelse.

– Foreløpig har vi ikke hørt noe, sier Oddekalv.

NORGES MILJØVERNFORBUND