JOHANNE GRIEG KIPPEBROECK

Det ble en love story. En dans, en uke sammen før han fór igjen, og 19 år gamle Inger fra Bergen og 22 år gamle David Donohue fra New Jersey i USA var blitt et par. Det er de fremdeles.

Stor avgjørelse

Det var ikke spøk å dra over dammen for 25 år siden. Dyrt var det og lang tid tok det. Noen måneder etter det første møtet dro likevel unge David tilbake for å hilse på lyshårede Inger, så dro hun for å hilse på ham, så dro hun nok en gang, og så ble hun, og så ble det bryllup.

Senere ble det for hennes del utdannelse til sykepleier i Statene. Etter hvert også to barn. For ham innebar møtet at han måtte tenke om igjen når det gjaldt karriere. Et yrke som profesjonell soldat egner seg best for enslige. Han følte ansvaret for Inger, som var langt borte fra sine.

Etter et par år sto han i fare for å bli sendt oversjøisk i et halvår. Da skaffet han seg en jobb i det sivile liv. Nå arbeider han i IT-bransjen.

Traumatisk

Nylig var David alene på besøk hos svigersene og stakk innom Byredaksjonen med bilder fra den gang.

— Jeg trives her, liker omgivelsene og landet og menneskene, tror nok jeg vil være her mer når jeg blir pensjonist, sier han. - Ungene snakker flytende norsk og er her på ferie hvert år.

I sin tid var det en Nato-øvelse ved Namsos som førte ham til Norge. David var i D Company av 8. Marines og hadde nærmere 40 mann med seg i fjellene, da det nesten ble ulykke av det. En av karene gikk inn i det som viste seg å være et rasområde og som langsomt satte seg i bevegelse.

Ingen hadde tau, bærereimene til samtlige rifler ble hektet av og knyttet sammen. David var den letteste og måtte på hender og knær krype ut til ham i raset med enden av reimen rundt håndleddet.

De kom i sikkerhet.

Reaksjonen kom etterpå, da David sto nede i dalen og så hvor galt det kunne ha gått.

— Så dro vi til Bergen. Det var skjebnen, sier han med et stort smil. - Du forstår det, ikke sant?

Vi forstår.

DEN GANG: US Marine Corps-offiser David Donohue på amerikansk dekk i Bergen i oktober 1976. Innfelt bergensjenten Inger Johanne Sande, som ble hans bergenske love story og ektefelle.
FOTO: PRIVAT