Familien på to voksne og to barn hadde bestilt et feriehus ved idylliske Hanevik i Askøy allerede i september i fjor, og hadde planlagt å være der i en uke.

— De skulle vært her i dag, og avbestilte på torsdag, forteller Ingrid Aarset, som leier ut huset sammen med ektemannen.

Familien, som kommer fra et engelskspråklig land, forklarte Aarset på e-post at de ikke ønsker å sette familiens liv i fare. Årsaken var terrortruslene mot Norge som myndighetene gikk ut med på torsdag.

Vil ikke risikere livet

«På grunn av den nåværende terrortrusselen vil vi holde oss hjemme, da vi ikke føler oss trygge nok til å fly til Norge. (...) Vi ønsker ikke å risikere vår families liv når det er en terrortrussel», skrev familien i en e-post til ekteparet som leier ut.

Feriehusene i Hanevik på Askøy blir leid ut gjennom nettstedet Airbnb. Denne familien hadde imidlertid booket privat, og betalt et forskudd på én natt. Men utleierne vil ikke lide noe tap.

— Vi leier ut et par hus om sommeren, og det er fullt stort sett hele tiden. Vi har allerede fått leid ut huset igjen for dagene som ble avbestilt.

Les også:

Les også:

Aarvik synes det er merkelig at noen skulle avbestille en tur til Askøy på grunn av terrorfare.

— Det er veldig sjelden jeg har avbestillinger, og jeg tror nok det er flyturen denne familien var engstelig for. Men jeg går ut i fra at vi ikke er de eneste som opplever dette. Verden utenfor oppfatter åpenbart trusselen som reell.

Uheldig for reiselivet

Lederen i NHO Reiseliv i Vest-Norge, Wenche Salthella, mener terrortrusselen er uheldig for reiselivsnæringen.

— Det er ikke optimalt for Norge som reisemål at sånne ting skjer. At noen blir redd og velger bort Norge etter så negative nyheter, det kan man jo forstå.

Hun tror imidelertid ikke at det er snakk om mange som har avbestilt Norges-ferien på grunn av terrortrusselen.

— Jeg vil ikke tro at dette er et stort omfang, for da ville vi garantert ha fått nyss om det. Men det betyr ikke at det ikke har skjedd enkelte steder, sier hun.

Ingen av bergenshotellene BT ringte til på lørdag hadde fått noen avbestillinger på grunn av terrortrusselen.

Les også:

Her skulle familien på fire tilbringe Norgesferien. Men terrorfrykten rådet.
Alun Callender