Ved 26 steder langs Norges kyst er det så mye miljøgifter at det er farlig å spise fisken. Byfjorden i Bergen er et av stedene som er hardest rammet.

— Politikerne har lovet å bedre forholdene lenge, men vi er lei løftene. Nå krever vi handling fra miljøvernminister Børge Brende, sier lederen i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, til bt.no.

Giftjakt i Bergen

Organisasjonen inviterte derfor miljøvernminister Børge Brende med på giftjakt i Bergen havn med fjordabåten Granvin onsdag formiddag.

— Vi har kartlagt problemet i flere år nå, så jeg er helt enig i at det er på tide å sette i gang, sier miljøvernministeren.

Samtidig benyttet han anledningen til å rose Natur og Ungdom for deres iherdige innsats for miljøet.

— De gjør virkelig en kjempejobb, og deres engasjement er med på å løfte saken, sier Brende.

Natur og Ungdom-leder Elin Lerum Boasson er takknemlig for de fine ordene, men understreker at de er mest opptatt av handling.

— Vi er vel forbi det stadiet der vi vurderer miljøvernministeren ut i fra det han sier. Nå får vi se hva han faktisk gjør, sier Boasson til bt.no.

Fisket opp PCB-slam

I Puddefjorden ble en halv-avansert PCB-fiskestang hentet frem, og Brende ble beordret til å prøve lykken. Med PCB-fangeren over båtripen, oppdaget Brende at det ikke bare var enkelt å fiske opp slamprøver fra havbunnen.

— Kan ikke heller dere gjøre dette? Jeg skal love å ordne opp, men dere kan vel ikke forlange at jeg egenhendig skal gravve opp all PCB'en selv? humret Brende.

Etter litt jobbing klarte han å hente opp en slamprøve, og konstaterte ved hjelp av egen nese at slammet er kraftig forurenset.

— Jeg er fornøyd med at jeg klarte å få til dette, men jeg er selvsagt ikke fornøyd med at fjorden er full av miljøgifter, sa Brende etter endt gifttokt.

Som takk for innsatsen fikk han servert sjømat-snitter av Natur og Ungdom, basert på råvarer som garantert ikke er fanget i Byfjorden.

— Når vil det gå an å spise all norsk fisk, ville Natur og Ungdom ha svar på.

— Det er ikke lov å snakke med mat i munnen, mumlet Brende, mens han gumlet i seg snittene.

Etter en liten tenkepause la han til:

— Det er ikke tvil om at det har vært mye å kartlegge, men nå er det på tide at vi rydder opp!

Miljøvernministeren er i Bergen for å delta på Nordsjøkonferansen, som åpnes av statsminister Kjell Magne Bondevik onsdag ettermiddag.

SKITT FISKE: Miljøvernminister Børge Brende fisket opp PCB-slam fra Puddefjorden sammen med Ragnhild Eide Skogseth i Natur og Ungdom.
Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen