• Ett av NSBs skitog har ikke plass til ski. Reisende på Bergensbanen med ski og stor ryggsekk er oppgitt over de nye togene.

Tre unge menn som i mange år har vært hyppige brukere av tog til fjells — sommer som vinter - sier dette til Bergens Tidende. Aadne M. Haga i friluftsgruppen i Bergensstudentenes Idrettslag, Einar J. Grieg i Bergen Turlag og Bjarte Moen, student og aktivt medlem av Fana Røde Kors Hjelpekorps er forundret over utviklingen i NSB.

— Det er blitt verre og verre å være ung skientusiast som ønsker å ta tog til høyfjellet langs Bergensbanen, forteller de. Ønsker å bli kvitt oss

— Det virker som om NSB oppfatter oss som en kundegruppe de ønsker å bli kvitt. Etter hvert er det blitt svært dyrt og i noen tilfeller umulig å ta tog hvis du har stor ryggsekk og ski med deg. Derfor gir flere og flere opp å satse på fjellturer der tog er reisemåten til og fra fjellet, sier fjellentusiastene.

— For å si det slik: Ungdom kan gjøre verre ting i helgene enn å gå på ski i høyfjellet. Da blir det for dumt at en statsbedrift opptrer på en slik måte at den vanskeliggjør en sunn aktivitet som vi ønsker å få flere unge til å ta del i, sier Grieg, Haga og Mohn.

Mange problemer

— Hva er problemet?

— Vi snakker ikke om ett problem, men mange. Bergen Turlag ble lovet at Signatur-togsettene skulle få skistativ og god bagasjeplass. Lovnaden er ikke holdt. Signatur er ikke tilpasset Bergensbanen og de tradisjonelle behovene brukerne har. Særlig om vinteren er det ille.

— Skiturer i høyfjellet, med Finse, Hallingskeid og kanskje Haugastøl som start- eller endepunkt, har lange tradisjoner og er fortsatt populære, særlig blant unge. Disse turene er vanskeliggjort av NSB, hevder de tre karene.

Ski ingen adgang

Søndag ettermiddag kan det oppstå kaos på Finse når mange skiløpere skal på toget. De må satse på det ene toget – 602 er NSBs betegnelse på dette toget - som tar med passasjerer uten plassbillett.

Dette toget har skistativ og god plass til bagasje, sier Grieg, Haga og Mohn.

— Hvis de ikke rekker den togavgangen, er Signatur neste avgang. Men da må du ha kjøpt plassbillett på forhånd. Uten plassbillett, får du en gang ikke stige på Signatur-toget! Og om du hadde fått lov til å stige på uten billett, er det ikke plass til stor sekk og ski. Enden på visen er at de må vente et helt døgn til neste gang det kommer et 602-tog og de kommer seg hjem til Bergen.

Skitog uten skiplass

— NSB har et produkt som de kaller Ski Pakkene. I en brosjyre om tilbudet, heter det: Ta toget til fjells! Dette er spesielle tilbud for å bringe folk til kjente vintersportssteder. Fra Bergen er det Geilo som er målet for Ski Pakkene. Tilbudet gjelder på grønne avganger (grønn avgang gir muligheter for rabatt. red. anm.). Problemet er bare at lørdager er passasjerene med Ski Pakkene henvist til Signatur – et tog som ikke har plass til ski! Og som altså ikke er tilgjengelig for skiløpere på stasjonene mellom Myrdal og Geilo!

-Hva bør NSB gjøre?

— Kapasiteten på togene med skistativ og plass til store sekker må økes i helgene. Så bør Signatur tilpasses med skistativ og bedre bagasjeplass. NSB bør innføre flere grønne avganger. Vi må dessuten få tilbake de gamle rabattsatsene. De ble nylig kraftig redusert, sier de tre friluftsinteresserte.

— Personalet på togene er ikke å klandre. Betjeningen er utrolig fleksibel og har evnen til å jenke ting til. Men det lar seg altså ikke alltid gjøre, sier Grieg, Haga og Mohn. De tre skientusiastene er fornøyd med tilbudet om skitog mellom Bergen og Myrdal. Dette er et lokaltog med skistativ og god plass til bagasje. Toget stopper på alle stasjoner underveis. Men skientusiastene mener toget burde gått helt til Finse.

SKIENTUSIASTER: De er ivrige skiløpere i høyfjellet, men føler NSB ikke ønsker dem som kunder på toget med store ryggsekker og ski. Fra venstre: Einar J. Grieg, Aadne M. Haga og Bjarte Mohn.
FOTO: JAN M. LILLEBØ