Dagens åpningsrenn i ski-VM kan bli av det spektakulære slaget. Ikke bare flytter skisporten til storbyen, den flytter også til et nytt kontinent i VM-sammenheng, og den flytter innendørs for første gang i mesterskapshistorien.

Når Odd-Bjørn Hjelmeset & co. åpner VM på ski i Japan med sprintlangrenn, gjør de det inne i den gigantiske Sapporo Dome med plass til 40.000 tilskuere. Sist sett under fotball-VM i 2002.

Løypen går delvis inne i den svære hallen, og delvis ute i fri natur.

Snømengden er det ingen ting å si på i byen som på sitt laveste punkt ligger bare 1,8 meter over havoverflaten. Det ligger en god meter snø på flat mark. Temperaturen på dagtid er rundt null.

Forventer 20.000

Fra det 147 meter høye tv-tårnet i enden av byens mest kjente park, Odori, kan man se havet mot nord. I forlengelsen av parken mot vest ser man hoppbakken Okurayama. Og mot sør langt der borte ser man Sapporo Dome som et egg i terrenget.

Etter 15 minutter med undergrunnen fra tv-tårnet, står man rett ved domen. Den er gigantisk, med fotballbane som kan kjøres inn og ut av hallen.

Her spiller byens stolthet, baseball-laget Nippon Ham Fighters, japanske mestere, får vi vite av Nishida Yutaka, pressekoordinator i hallen.

– Det er omtrent halvfullt her når de spiller kampene sine, omkring 20.000 tilskuere. Vi tror og håper det kommer 20.000 på åpningen av VM også, sier Yutaka.

Upåvirket by

For et VM i nordiske grener setter ikke akkurat sitt preg på den nordligste japanske øyen Hokkaidos største by. Vi ser noen frivillige, noen plakater, noen journalister og noen utøvere, men ellers ser dagliglivet ut til å gå sin gang upåvirket av at verdens beste skiløpere er i byen for å kjempe om verdensmestertitler.

Vi overhørte et intervju med japanske Okaido TV og svenskenes doble OL-mester i sprint, Bjørn Lind, i løypen utenfor Sapporo Dome i går. En episode som forteller det meste. Etter å ha stoppet Lind tilfeldigvis og spurt ham ut om hvordan han tror det blir å gå både inne og ute, avsluttet reporteren smilende fra øre til øre med å spørre hvor han kommer fra. Tydeligvis hadde han ikke peiling på at han snakket med en av langrennssportens største stjerner.

De idrettsinteresserte japanernes egne utøvere forventes å spille statistenes rolle i sitt eget mesterskap. Det kan være en grunn til at VM-feberen ikke ser ut til å være stigende i byen som arrangerte OL i 1972.

Hopperne i skyskraper

De norske hopperne har innlosjert seg i en skyskraper av et hotell i sentrum, like ved parken. Langrennsløperne skulle bo på samme sted, men ombestemte seg og har tatt inn på et avsidesliggende hotell utenfor byen, åtte kilometer fra Sapporo Dome.

VM-byen er Japans femte største. Byen er også en av landets yngste. I 1857 blir det hevdet å ha vært bare syv innbyggere her. Øyen Hokkaido er Japans minst utviklede, og da landets keiser bestemte seg for å utvikle den for 150 år siden, ble Sapporo valgt som administrativt senter. Navnet på byen betyr «viktig elv flyter over slette» på språket til minoritetsbefolkningen Ainu.

Amerikansk gatesystem

Keiseren rådførte seg med utlendinger i utviklingen av byen, noe som medførte at den er bygget etter amerikansk mønster med et rektangulært gatesystem.

Ved siden av å være OL-by, er Sapporo i dag mest kjent for matretten Ramen, som er en slags noodle-suppe, for øl, og for snøfestivalen som arrangeres i begynnelsen av februar hvert år.

Stor og systematisk, ja vel, men spesielt vakker kan ikke Sapporo sies å være med sine grå betongklosser av noen bygninger.

MENNESKEMYLDER: Mens mesterskap i nordiske grener har foregått på små steder som Soldier's Hollows, Val Di Fiemme, Oberstdorf og Pragelato de siste årene, er det nå lagt til storbyen Sapporo. Her er utsikt fra tv-tårnet mot parken Odori og med hoppbakken i bakgrunnen.

SPEKTAKULÆRT: Åpningen av VM i morgen representerer det nye og spektakulære. Sprintløypen går delvis ute og delvis inne i den kjempedigre hallen Sapporo Dome.