Etter en sjeldent tørr januar måned har skisentrene fått etterlengtet nedbør den siste uken, og i kveld åpner omsider tvillingtrekkene i Eikedalen.

— Endelig! Det var sannelig på tide, sier daglig leder Fredrik Tønjum.

En snødybde på 60-70 centimeter — opp mot en meter øverst i bakkene - og over 20 centimeter nysnø gir gode forhold i løypene tirsdag.

— Vi har ventet og ventet, og vært nære på mange ganger, men så har det kommet enten vind eller mildvær. For en gangs skyld var vi heldige og fikk tung snø, og nå er det kommet et lag puddersnø på toppen, sier Tønjum.

Bare stolheisen mangler

Med snøkanoner har skisenteret trosset tørkeperioden og holdt åpent siden 18. januar, men bare med tre heiser.

— Setertrekket og de to barneheisene er helt greit for barnefamilier, men for dem som ønsker litt utfordringer, blir det for smått. Til helgen regner vi med å ha alle heiser unntatt stolheisen åpen. Vinden har dessverre tatt det meste av snøen på toppen, sier Tønjum.

Skisentersjefen gleder seg til vinterferien neste uke.

— Nå er vi klare. Men det var på hengende håret.

- Hvordan har besøket vært så langt?

— Ut fra de få heisene vi har, så har det vært brukbart. Men det blir for lite med de tre minste heisene, vi kunne ikke levd bare på det. Nå får vi tro at vinteren endelig har kommet. Påsken er også sen i år, så siste del av sesongen blir bra, tror Tønjum.

Nypreparerte langrennsløyper

Furedalen Alpin har én heis i drift og to nedfarter åpne tirsdag. Snødybden i bakkene varierer fra rundt 20 centimeter nederst til 35-40 centimeter øverst, hvorav ti centimeter er nysnø.

FUREDALEN: Slik så det ut i 12-tiden tirsdag.
FUREDALEN ALPIN
SYSENDALEN: Slik så det ut i 12.30-tiden.
SYSENDALEN SKISENTER

— Nå begynner det å komme seg. Det kom en del snø i går, så det begynner å se bra ut oppe. Jeg regner med at alle nedfarter og heiser er åpne til helgen, sier daglig leder Brynjulf Bergesen.

Sysendalen skisenter ved Hardangervidda har begge heisene og nær alle nedfarter åpne, med en snødybde på rundt én meter.

Også langrennsfolket kan spenne på seg skiene i disse OL-tider. I terrenget på Kvamskogen er det 15-25 centimeter snø. Rundt 20 kilometer med løyper er klare, og flere av løypene er nypreparerte.

— Her er det helt supert. Fantastiske forhold. Nå ser jeg faktisk tre stykker som er ute og går i flotte, nypreparerte løyper, sier Henrik Steine, leder i Kvamskogen Næringslag.

Han forteller at de ikke har kjørt opp alle løypene ennå, men at det meste vil være klart til vinterferien neste uke. Han råder folk til å sjekke hvilke løyper som er preparert og hvor nylig på nettstedet Skisporet.no.

— Man vet jo aldri med været, men hvis det blir bra, så blir det en flott vinterferie her. I dag er det i alle fall fantastisk.

Det skal holde seg kaldt

Langtidsvarselet er også oppløftende for skientusiastene.

Meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Tone Christin Thaule, forteller at det vil holde seg kaldt på Vestlandet frem til helgen. Det blir heller ikke noe særlig vind.

— De beste dagene er frem til fredag. Når det nærmer seg helg, kommer det et lavtrykk som kan gi litt skyer og mulighet for nedbør, og vinden kan øke til sørøstlig frisk bris til liten kuling utsatte steder, sier hun.

Temperaturen vil stige noe med lavtrykket, men veldig varmt blir det ikke:

— Rundt fire-fem grader midt på dagen i Bergen. Snøgrensen vil ligge på 300-600 meter, så nedbøren i helgen vil falle som snø i fjellet og i indre strøk, sier Thaule.