— Eventyrlig! Det er helt fantastisk, sier løypeansvarlig Christian Tveiten ved Fjellhaugen Skisenter AS i Kvinnherad.

Han ser det ironiske i at et skisenter er nedsnødd og stengt for folk, men jobber på spreng med akkurat den saken.

Helt nedsnødd

Tveiten jobber med å grave frem gjerder og sikkerhetsløyper, pakke snøen og preparere løypene for langrenn og i alpinbakken. Men selv om det gir ham mye ekstra arbeid, klager han ikke på det enorme snøfallet som har kommet de siste dagene.

— Nei da, det er helt greit, det er dette vi lever av. Jeg er veldig glad i vinteren og står mye på ski også, sier han.

— Det har kommet veldig store snømengder og strømmen har gått. Jeg har aldri opplevd så store mengder snø så tidlig før. Og denne uken er det kommet betydelig mer, sier Olav Gunnar Hjelmeland, som har jobbet på skisenteret i 20 år.

Skianlegg på dugnad

Fjellhaugen Skisenter AS er det siste kommunale skianlegget som er drevet på dugnad og ikke har noen ansatte. En gjeng på 20–25 personer jobbet hele romjulen med å forberede åpning forrige helg.

Men værgudene var ikke på deres side, så det gikk ikke helt etter planen.

— Det er ikke forsvarlig å slippe folk til i løypene med så mye vind, så vi kunne bare holde åpent et par timer, sier driftsansvarlig Truls Skeie.

Han forteller om pudderlett snø.

— Selv om den ligger en halv meter dyp, kan du blåse den vekk så du kommer rett på mose og stein, sier Skeie.

Taper tusener

Denne uken har skianlegget vært stengt, men lørdag åpner det.

— Det er avgjørende for et lite anlegg som vårt å klare å holde åpent på normalt fine dager. Kveldskjøringen er veldig viktig. I helgene har vi en del ungdom som reiser til Voss, Røldal og Kvamskogen, mens i uken er de trofaste her, sier han.

Han anslår at anlegget taper kr 20-25.000 på hver dag de holder stengt.

— Det er jo godt med tanke på at påsken er sen, men det tar tid å få alt klart til skitrekket skal tas i bruk, sier Hjelmeland.