På torsdag er det klart for Tall Ships Races i Bergen, men noen skip er allerede i området.

Selveste «Statsraad Lemkuhl» ble observert rundt klokken 14.30 vest for Sotra mandag. Det har hatt god tid på sin vei nordover, og ifølge Facebook-siden deres skal de nå ta seg en tur sørover til Hardanger og så Leirvik, før de kommer tilbake til Bergen på torsdag.

De tre norske skipene «Statsraad Lemkuhl», «Christian Radich» og «Sørlandet» skal etter planen komme sist av alle skipene inn til Bergen på torsdag.

Se hvor båtene er nå.

En halv million tilskuere

På land er forberedelsene i full gang. Det er ventet at rundt 500.000 skuelystne vil ta turen til festivalområdet i løpet av de tre dagene arrangementet pågår. Med så mye aktivitet på et lite område, har sikkerhetsforberedelsene vært omfattende.

Roald Eliassen, sikkerhetsansvarlig og operativ leder i Bergen havn, har ledet sikkerhetsarbeidet, og har jobbet med prosjektet i ett år, og har forberedt seg på en rekke scenarier.

— Brann, trengselsskader som kan oppstå når det blir mange folk på et sted, at noen kan falle i sjøen, scenekollaps, vanlige ordensforstyrrelser og bortkomne barn, er blant de scenariene vi har brukt tid på å forberede oss på, forteller Eliassen.

Med seg på laget har havnevesenet politi, brannvesen, helsepersonell, Kystvakten og forsvaret. Vektere skal også patruljere festivalområdet, der det vil være sikkerhetspersonell på plass døgnet rundt. Flere hundre mennesker vil involvert i sikkerhetsarbeidet på festivalområdet.

Målet er at forberedelsene skal hindre at noe skjer, når publikum stimler til mot helgen.

— Dette er nok det største sikkerhetsopplegget som har vært i Bergen sentrum på en god stund, sier Eliassen.

Husk drikke og pass på barna

— Vi har hatt mye fokus på fall i sjø. Dette er umulig å forhindre helt, men vi vil ha en båt som patruljerer Vågen hele tiden. Det vil også være dykkeberedskap i tillegg til at kystvaktens båt KV «Tor» vil være på plass, sier Eliassen.

Andre scenarier kan også publikum selv være med på å forhindre. Eliassen understreker blant annet viktigheten av å få i seg nok væske i det varme været det ligger an til å bli.

— Ofte kjenner man ikke at man trenger noe å drikke når man går rundt, advarer han.

Folk med små barn kan også ta sine forholdsregler.

— Skal du til Bergen med barn i helgen er det fint om du skriver telefonnummeret på venstre underarm til barnet. Da har vi noen å kontakte dersom de kommer bort i mengden, sier Eliassen.

To millioner kroner

Prosjektleder for Tall Ships Races i Bergen, Håkon Vatle, sier at prisen for sikkerhetsopplegget ligger på rundt to millioner kroner.

— Dette er et ekstremt omfattende arrangement, som påvirker hele byen, både på sjøen og på land, sier Vatle.

Arrangementet vil også gjøre det nødvendig å sperre av deler av Bergen sentrum. Allerede fra i morgen, tirsdag, klokken 18 vil Vågen bli stengt for alt annet enn nyttetrafikk. Bergen sentrum vil torsdag bli sperret av for biltrafikk.

Vatle mener imidlertid at det er vel anvendte kroner.

— Jeg vil påstå at vi har sjelden god beredskap for store arrangement i Bergen. Vi føler oss svært godt rustet, sier han.