Den ser ganske uskyldig ut, men ikke la deg lure. Denne bilen avskilter biler på løpende bånd.

Bilen er utstyrt med to kamera i bilskilthøyde som leser skiltene på alle bilene som kjører på veien, både forfra og bakfra. Er ikke forsikringen eller EU-kontrollen i orden, blir bilen din avskiltet på stedet.

— Vi har nettopp fått dette utstyret og det er utrolig effektivt. I løpet av et sekund har datamaskinen i bilen, som de to kameraene er koblet mot, lest og vurdert bilskiltet. Er det noe galt blinker det rødt og bilen stoppes, sier inspektør Lars Harald Drange i Statens vegvesen til bt.no.

40 biler avskiltet

Mandag i forrige uke hadde de kontroller på Sotra. Rundt 20 biler ble avskiltet på stedet. Tirsdag var de i Åsane, skriver Åsane Tidende. Tyve bilførere måtte sette fra seg bilen og ta buss eller drosje videre.

— Vi tar så mange at det er et problem med alle bilene som må parkeres. Etter to timer hadde vi avskiltet 15 biler i Vågsbotn, da var det ikke plass til å parkere alle de bilene vi klippet skiltene på, sier Drange.

Da flyttet de til Hylkje og tok i løpet av kort tid skiltene på fem biler der også. I tillegg var de fem bilister som ikke hadde orden i sysakene, men som fikk mulighet til å ordne opp mens folkene fra Vegvesenet var på stedet, og dermed kunne kjøre videre etter en stund. Typisk bilister som ikke har sjekket at verkstedet har sendt inn meldingen om at bilen er godkjent etter EU-kontrollen.

En av hundre blir avskiltet

— I snitt er det begjæring på rundt en prosent av bilparken. Når vi skanner bilene som kjører forbi blir det fort 3000 biler som passerer, dermed blir om lag 30 biler avskiltet. Klipplistene er en saga blott, denne fotobilen er supereffektiv. Vi kan bruke den til å kjøre over parkeringsplassene ved et kjøpesenter, og i løpet av minutter har vi tatt mange biler, sier Drange.

De vanligste årsakene at skiltene blir tatt er at forsikringen ikke er betalt, at bilen ikke har vært til EU-kontroll og at årsavgift ikke er betalt.

— Det er også noen notoriske forsikringsrøvere. De tegner bilforsikring, men betaler den ikke. Etter en stund tegner de forsikring i et nytt firma, men betaler ikke den heller. Og slik holder de på, forklarer Drange.

Bilister som blir stoppet, må sette bilen fra seg på stedet.

— Vises det ingen nåde?

— Nei, folk må være påpasselig med å ha ting på stell. Klart det er surt om du skal i barnehagen like før stengetid eller har kort tid til ferieflyet med familien, men det burde en tenkt på før. Skiltene blir tatt og folk må komme seg videre selv, sier Drange.

Koster deg dyrt

Det kan koste deg dyrt å få bilen avskiltet. Å få hentet bilen der du måtte parkere den, er heller ikke alltid like lett. En bil uten skilter er det ikke lov å slepe og på kveldstid er det umulig å få ut prøveskilt hos Statens vegvesen.

I tillegg til at en må ha ordnet opp i det som har ført til begjæringen på bilen, koster det 1280 kroner i påskiltingsgebyr for å få skiltene på bilen igjen.

Kan snart ta overlast

Det varsles nå mange kontroller med fotobilen både morgen og kveld i hele Hordaland. Kameraene kan også brukes i mørke. I Hordaland er fotobilen en Skoda, mens de i andre distrikter bruker andre bilmerker. Utstyret kan også brukes i andre biler, både sivile og uniformerte.

Når vi ser på det toppmoderne utstyret ute på Spelhaugen i Fyllingsdalen, kommer en leder ned for å se hva det er for noen greier. Også politiet har stoppet opp og lurte på hva dette er for noe.

— Det er aktuelt å utvikle dette utstyret videre. Varmesøkende kamera kan avsløre varmgang i hjul og drivverk på store kjøretøy. Dermed kan vi snart ta inn vogntog som er tungt lastet, mens andre kan vinkes videre, sier Drange.

Tirsdag er de på veien igjen.

Hva mener du om Statens vegvesen sitt nye utstyr?

MERKET: Fotobilen skal alltid merkes slik, enten den er uniformert eller sivil.
PÅL ENGESÆTER
SKILTLESEREN: Dette kameraet tar bilder av alle bilskiltene. Om det er noe du ikke har orden på, blinker det rødt på datamaskinen og du ligger dårlig an.
PÅL ENGESÆTER
INSPEKTØREN: Lars Harald Drange i Statens vegvesen viser ingen nåde om du ikke har alt på stell.
PÅL ENGESÆTER
GUL SKILTSNAPPER: Når du møter denne, bør du ha orden i bilsakene.
PÅL ENGESÆTER