«Jeg tror jeg har brukket foten og kommer ikke ned ved egen hjelp.»

Nødmeldingen kommer over mobiltelefon til politiet. Redningsmannskapene står klare til å rykke ut. Problemet er bare å være sikre på hvor mannen ligger i terrenget.

Lettere å finne

Det er ikke nok at han oppgir at det er en grå hytte like bortenfor, dem er det mange av her. Nå kan en uheldig turgåer også oppgi at hytten har nummer 57, og politiet kan raskt finne ut at mannen ligger ved Telenors hus på Rundemanen.

Et bilde av hytten, med navn og kart, vil gjøre jobben lettere for redningsmannskapene som skal hente den skadde ned til behandling.

Viktig verktøy

Politiet har i samarbeid med Bergen kommune kartlagt viktige steder på Byfjellene med nummer, navn og bilde

80 nummerskilt er satt opp fra Eidsvåg i nord til Sædalen i sør. De skal være til hjelp for å lokalisere turgåere som har behov for hjelp.

Informasjonsleder i politiet, Trygve Hillestad, opplyser at politiet årlig rykker ut til to-tre hendelser der noen har gått seg vill eller har skadet seg i fjellet. Ofte har de feilberegnet tiden turen vil ta, og de blir overrasket av mørket eller dårlig vær.

I løpet av de neste par dagene vil alle skiltene være på plass på hytter og større ruiner. Politiet har allerede tatt i bruk det nye dataverktøyet.

NYTTIG: Dette skiltet på en bygning ved Rundemanen er ett av flere som skal gjøre det lettere å hjelpe fjellvandrere som får problemer. ØRJAN DEISZ (foto)