De har holdt sammen i tykt og tynt, men da Sverre flyttet inn på Bergen Røde Kors sykehjem i juni var det slutt. Anna fikk ikke bli med. Selv om hun er pleietrengende, kunne ikke kommunen tilby henne plass på samme sted. Hun har søkt om sykehjemsplass på nytt, men har ikke fått svar fra kommunen ennå. Får hun nei, blir det et hardt slag for den eldre damen.

— Jeg er 93 år gammel. Hadde jeg vært yngre, skulle jeg klart meg selv. Men det er forferdelig at jeg ikke får bo sammen med Sverre. Vi har holdt sammen i alle år.

Angst

Anna sitter i sofaen i leiligheten på Løvstakksiden i Årstad bydel. Hun og mannen har bodd her i årevis. På veggen i stuen henger bilder av henne og ektemannen fra yngre dager. Da var de ute og reiste i både inn- og utland hvert år. I et hjørne står det en rullator og tar opp plass - Sverre klarte aldri å bruke den.

I dag skal Anna til Sverre. Det kan gå en stund mellom hvert besøk. Hun er blitt litt glemsk, og klarer ikke å komme seg til sykehjemmet på egen hånd.

— Niesen min tar meg med dit en gang i uken. Jeg kan ikke gå alene. Hun er så flink og grei som hjelper meg, uten henne hadde jeg ikke klart meg. Det må du passe på å skrive i avisen, sier Anna.

Etter at Sverre flyttet ut, er det blitt tyngre å bo i leiligheten. Hun får besøk av hjemmehjelpen flere ganger om dagen.

— Damene fra hjemmehjelpen er snille og gjør en god jobb, du må ikke skrive et vondt ord om dem. Men jeg har bodd sammen med Sverre så lenge. Jeg vil ikke være alene. Jeg har angst. Man hører og leser om så mye. Det er trist om natten. Jeg ligger her og er redd, sier Anna.

Hun kommer seg ikke ut av leiligheten på egen hånd.

— Jeg går ned og henter avisen om morgenen, men jeg går ikke ut på gaten. Da blir jeg så svimmel og kan falle.

Men det er ektemannen hun er mest bekymret for.

— Han så blek ut sist jeg besøkte ham. Jeg må snakke med ham. Sverre er litt stille, han har aldri vært den som sier mye.

Engasjert niese

Anna og ordner på håret, tar på seg kåpen sin. Niesen hjelper henne inn i bilen, og kjører henne ut til sykehjemmet. De tar heisen opp til femte etasje. Ved et bord i enden av gangen sitter Sverre og venter. Gjensynsgleden er stor når de møtes. Hun stryker ham over kinnet. Et lite øyeblikk sier de ikke noe, de bare smiler til hverandre.

Sverre har akkurat spist middag, og Anna ruller ham med ut til et besøksrom i enden av gangen. Men hun er fortsatt litt bekymret for ektemannen.

— Jeg synes du er blitt tynn jeg, Sverre. Også er du så kald, sier Anna, og legger hendene sine rundt Sverres for å varme dem.

— Hun er bekymret for at jeg spiser for lite. Men jeg har det bra her på sykehjemmet. Dette er et godt sted å være, sier Sverre.

Niesen til Anna som er med på besøket, ønsker ikke å ha navnet sitt i avisen. Men er engasjert i saken til sin tante. Hun er den nærmeste slektningen de har.

— De er så flotte mennesker, og har vært snille med meg. Men jeg synes det er for ille at de ikke skal få lov til å tilbringe den siste tiden de har igjen sammen. De er veldig knyttet til hverandre, sier niesen.

Hun er redd for at hennes hjelp bidrar til at Anna ikke får sykehjemsplass.

— Jeg håper det ikke er tilfelle, men det kan se slik ut. Hadde ikke jeg hjulpet henne, hadde de kanskje ikke hatt noe annet valg enn å legge henne inn.

Niesen er også bekymret for hva som vil skje hvis Anna får avslag på sykehjemsplass.

— Da blir jeg nødt til å anke for dem, hun klarer ikke det på egen hånd. Hun bør få plass. Hun er ikke i stand til å ta vare på seg selv. Men jeg er frykter for at det kan bli en evig karusell med avslag og anke om hverandre. Og tenk på de eldre som ikke har noen til å hjelpe dem med slike ting. Hvordan skal de få plass? spør hun.

Avskjed

Besøket er over for denne gang. Anna ruller Sverre tilbake til bordet han satt ved før hun kom. Hun gir Sverre en klem før hun går, og vinker til ham i gangen. Om en ukes tid skal Anna få møte mannen sin igjen. Og om et par uker får hun svar på om hun får sykehjemsplass, og om hun får bo sammen med Sverre.

— Det er rart at jeg bor hjemme mens Sverre er her. Men det er vel slik det fungerer her i Bergen.

KNYTTET TIL HVERANDRE: Anna og Sverre har bodd sammen i snart 50 år, og er sterkt knyttet til hverandre. De ønsker å få bo sammen på sykehjem, men Anna får ikke tildelt plass av kommunen. <p/> EIRIK BREKKE (foto)