Elin Eide Tangen heter kvinnen som har sett seg lei skrekkhistoriene om livredde smårollinger alene på reisefot. «Barnebussen» er hennes tilbud til skilsmissebarn som helgependler mellom mor og far. Skilsmisse-ekspressen går allerede i rute mellom Otta i Gudbrandsdalen og Oslo hver helg.

Ikke lønnsomt

— Vi har bare kjørt i noen måneder, men pågangen er bra og responsen god. På det meste har vi hatt 25 barn om bord, forteller Eide Tangen.

— Tjener du penger på dette?

— Ikke foreløpig. Men det kommer, tror hun. Nå lokker Eide Tangen foreldre i Bergen med et trygt og pedagogisk reisetilbud for skilsmissebarn i skytteltrafikk over vannskillet.

— Jeg tror markedet er stort nok for en egen rute mellom Oslo og Bergen, og mener vi kan komme i gang før årsskiftet. Vi satser også på en egen rute mellom Trondheim og hovedstaden, sier skilsmissebussens mor til Bergens Tidende.

Om bord i bussen befinner det seg alltid en voksen som passer på barna. I tillegg legges det opp til underholdning underveis.

— Dette er ikke bare et tilbud til skilsmissebarn. Unger med besteforeldre eller andre slektninger de vil besøke, er selvsagt like velkomne, legger hun til.

Gadd ikke hente sønnen

En ringerunde BT har gjort til landets fly,- tog- og busselskaper, tyder på at Eide Tangens kollektivtilbud kan være liv laget. Et uoffisielt regnestykke viser at barn under tolv år minst 200.000 ganger årlig legger ut på langdistanseturer helt alene. Som regel går det bra, men langt fra alltid.

— Den verste episoden jeg kjenner til, er bergenseren som nektet å hente barnet sitt på stasjonen. Eneste begrunnelsen var at faren mente det ikke var han som skulle huse sønnen den helgen, sier Ådne Svendsen, administrerende direktør i Nor-Way Bussekspress.

— Vi frakter årlig mellom 20.000 og 25.000 barn som reiser alene. Et par tusen av dem reiser mellom Bergen og Oslo. Jeg synes tilbudet til Eide Tangen er prisverdig og ønsker henne lykke til, legger han til.

Nye regler

Samfunnskontakt i NSB, Svein Ringstad, er fortørnet over foreldre som behandler barna sine som pakkepost.

— Toget er ikke noe tilbud for små barn som reiser alene. Mange foreldre er direkte ansvarsløse. Mor og far må skjønne at det ikke er snakk om å sende et glass og unngå at det skal bli knust. Barna skal ikke bare komme seg trygt frem, de skal føle seg trygge underveis.

SAS tar unna rundt halvparten av barna som reiser alene. Pressetalskvinne Siv Meisingset synes ikke barn alene på fly er noe problem.

— Vi har et forsvarlig tilbud. Hos oss har barna det fint, sier hun og får støtte av kollegene i Braathens og Widerøe.

Barneombudet har de siste årene fått stadig flere henvendelser om barn som må reise alene. Nå er egne retningslinjer på trappene, blant annet etter ønske fra transportnæringen.

— Vi har etterlyst konkrete regler en god stund og synes ikke akkurat Barneombudet har jobbet i ekspressfart, sier administrerende direktør Svendsen i Nor-Way Bussekspress.