Tett i tett langs kaien ligger de. Båtene — nei, hjemmene - til studenten, flygeren og fotografen. Tre gode naboer med havet som felles hage.

Vi lurte litt på det der. Hvordan det er å bo i en liten båt hele året. Vi snakker ikke om blå himmel og Middelhavet. Vi snakker om kaldeste, tjukkeste Bergen. Og om å ligge i ro hele vinteren.

— Komme på besøk i morgen? Det går fint. Oj, da må jeg kanskje rydde litt, var svaret fra Geir Olav Løken (24) da vi inviterte oss selv på en gyngende visitt.

Nå står frokosten klar på det lille bordet i den brune kahytten. Nypresset kaffe og deilige skiver med hvitost, skinke og tomat. På papptallerkener.

— Det tar så lang tid å vaske opp, smiler sam.pol-studenten brydd. Men solide kaffekrus får vi.

Kaldt ute, ja. Men inne i båten er det varmere enn ventet. Omtrent som i stuen hjemme ... der også trenger man jo tøfler i disse tider.

Seilte flyttelasset hjem

Det strømmer tangomusikk ut fra en liten høyttaler i veggen.

— Jeg har et spesielt forhold til akkurat den musikken, forteller Geir Olav.

Da han i høst flyttet ut fra hybelen i Sandviken og inn i båten i Solheimsviken næringspark, hadde han en god del jordisk gods han ikke fikk plass til i sitt nye hjem, for å si det sånn. Han bestemte seg for å seile møblene opp til morens hus utenfor Ålesund.

— Jeg og en kamerat brukte tre og en halv dag opp, og - vel, en god del lengre tid ned igjen, smiler studenten lurt. Mer vil han ikke si om den saken, bortsett fra at han fikk trøbbel med rusk i dieselmotoren og myyye vind. Sjøsyk ble han også, for første gang i sitt seilerliv. Under hele turen hørte de på - nettopp - tangomusikk.

Nå ligger den kjærkomne båten i ro, omkranset av snø og iskaldt vann.

— Den største forskjellen fra hybellivet?

— Vel, det er et stort pluss at jeg ikke kan rote så mye her som i en stor leilighet, sier Geir Olav.

Dessuten har han fått et annet syn på ting . Tenkt nøye over hvilke ting han har bruk for, istedenfor hva han har lyst på.

— Jeg har ikke plass til all verden, og oppdaget at det var mye jeg med letthet kunne kvitte meg med.

Han savner bøkene sine, det gjør han. Og tv, så han kan se nyhetene. Men det er definitivt verdt det.

Vasker klær hos venner

3500 kroner i halvåret koster båtplassen. Så kommer båtlånet på toppen. Dusj har beboerne på anlegget. Klær vasker Geir Olav hos venner.

— Kunne gjort det på vaskeri, men det er litt dyrt. Jeg er jo sunnmøring, ler Geir Olav.

Posten henter han i en boks på postkontoret.

— Jeg har ikke våget å spørre Rieber eiendom om jeg kan få meg en egen postkasse her ved båten, sier Geir Olav og legger til: Det kan du godt skrive - Rieber er veldig grei, og forholdene ligger godt til rette her.

Det banker på døren øverst i den smale tretrappen, og båtnabo Ole Stangebye (34) stikker hodet inn.

Frihet og nærhet

— Halloen! Kom inn og sett deg ned. Har du spist frokost?

Ole, som er flyger, bodde ett år i båten sin i Bodø før han vendte baugen mot Bergen i oktober.

— Veldig praktisk. Vi er som skilpaddene, tar bare husene med oss, sier han fornøyd.

Ole og Geir Olav skjønner ikke hvorfor ikke flere velger å bo i båt.

— Du får jo den friheten! sier Ole, som ikke var veldig kjent med seilbåt før han kjøpte sin.

— Det finnes jo bøker. Og venner som kan seile er bra å ha, sier Ole enkelt. Læringskurven er bratt og morsom.

— Det å dra på langtur med båt, er en avansert form for backpacking, sier Geir Olav og skjenker i mer kaffe. Snakker om den gode nærheten til båten. Til sommeren blir det nok en tur til Middelhavet og deromkring.

Så kom forkjølelsen

— Det må jo være noe negativt med å bo i en 35-40 fots båt hele året?

— Mjooo, det er jo det. Før jul, for eksempel, da jeg ble forkjølet og lå strak ut, hadde det vært deilig med litt større plass. Du blir litt sprø av å ligge syk på et så lite sted, sier Ole. Innrømmer at det kunne vært greit med litt mer A4-liv om vinteren. Men så er det det deilige livet om sommeren, da.

Hvor lenge de blir boende i båtene sine?

Svaret er enkelt:

— Så lenge det er gøy.

NABOKAFFE: Geir Olav Løken (t.v.) er student, Ole Stangebye er flyger. Én ting har de felles: Begge har valgt å droppe hus og heller bo i båt. Nabokaffevisitt setter begge pris på.