— Jeg hadde aldri vært forelsket før jeg var 29 år og forelsket meg i en dame. Det var da prosessen begynte med å bryte ut av ekteskapet, sier Marteng.

Hun er en av 16 kvinner i en lignende livssituasjon, som jevnlig møtes i et nettverk kalt «Late Bloomers». Nettverket for kvinner som i voksen alder oppdager at de liker andre kvinner, startet i oktober i fjor. Nå ønsker Marteng å nå flere slike kvinner ved å fortelle sin historie.

BT møter tobarnsmoren i hennes leilighet i Åsane. På veggene henger bilder av to blonde jenter, og soveromsdørene er pyntet med barbieplakater og et skilt hvor det står «elsklingen min». Her har Marteng og de to jentene hennes, som nå er ni og seks år, funnet seg til rette fire år etter at Marteng (34) erkjente sin seksuelle legning overfor seg selv.

Giftet seg uten sommerfugler

Marteng var bare barnet da hun skjønte at hun ikke var helt som de andre. Mens venninnene hengte opp plakater med Brad Pitt på veggene og pratet om guttene i klassen, så Marteng heller litt ekstra på lærerinnene bak kateteret.

— Jeg skjønte det nok tidlig, men ønsket ikke å erkjenne det overfor meg selv. Jeg ville jo leve slik samfunnet og familien min forventet at jeg skulle leve. Jeg ville leve et såkalt normalt liv.

Så derfor, uten å være forelsket, giftet hun seg da hun var 24 år og fikk sin første datter allerede året etter. Kroppen sa ifra om at hun undertrykket en viktig del av seg selv.

— Jeg var alltid veldig urolig med mye innestengt aggresjon. Jeg hadde det ikke bra med meg selv og savnet det å ha en å elske, som elsket meg tilbake. I ekteskapet ble det veldig lite følelser, og jeg hadde mye dårlig samvittighet fordi jeg gikk med følelsen av at jeg hadde lurt mannen min.

Jeg ville leve et såkalt normalt liv.

Da Marteng hadde levd i ekteskapet i fem år, innså hun at hun måtte ut. Det var en heterofil kvinnelig kollega hun var avstandsforelsket i på jobben, som helt intetanende satte i gang den prosessen.

— Jeg hadde aldri kjent på følelsen av å være forelsket før, og skjønte at slik jeg levde, kunne jeg ikke fortsette å leve. Jeg ønsket å være den personen jeg er fullt og helt, og så ønsket jeg å finne en person jeg kunne elske. Da ble det helt uholdbart å bli i forholdet.

Vanskelig å bryte ut

Men, å bryte ut var ikke lett.

— Tanken på å se barna mine bare halvparten av oppveksten deres holdt meg igjen veldig lenge. I tillegg var jeg jo redd for at jeg ikke skulle treffe noen. Statistisk sett er det jo bare 10 prosent av befolkningen som er skeiv, så sjansen er jo ikke så veldig stor

Likevel, etter at de hadde kommet hjem fra en tradisjonell familieferie med lekeland i Danmark, tok hun skrittet ut og fortalte mannen det hun hadde båret på så lenge. Han mente det var en fase som ville gå over, men Marteng hadde aldri vært sikrere på noe i hele sitt liv.

Da hun et par måneder senere flyttet ut forklarte de barna, som da var tre og fem år, at mamma og pappa skulle flytte hver for seg fordi de kranglet så mye. Et halvt år senere, da Marteng fikk sin første kvinnelige kjæreste, forklarte hun at «mamma liker damer».

— Barna mine aksepterte det med en gang, og det virker ikke som det noensinne har vært et problem for dem. Kanskje fordi de var så unge, sier hun

- Skulle du ønske du hadde kommet ut av skapet tidligere?

— Hadde jeg erkjent overfor meg selv min legning tidligere, så tror jeg nok at livet ville tatt en annen retning. Jeg tror kanskje jeg ville hatt det bedre med meg selv. Den seksuelle identiteten er jo en stor del av et menneske, og det vil gjøre noe med et menneskes følelsesspekter når man ikke får levd ut den man er. Samtidig er jeg veldig glad for de barna jeg har fått, sier Marteng.

Hun tror imidlertid det ville vært lettere å stå frem tidligere dersom støttegruppen «Late Bloomers» hadde eksistert før.— Da jeg begynte å oppsøke miljøet på Finken og på nettet den siste tiden av ekteskapet, klarte jeg ikke å identifisere meg med disse damene. Det er først gjennom nettverket «late bloomers» jeg har truffet likesinnede jeg føler jeg prate med, sier Marteng.

— I dag føler jeg på mange måter at jeg har funnet meg selv og erkjent hvem jeg er. Jeg har det helt klart mye bedre i dag, sier hun.

BARNA AKSEPTERER: Døtrene på seks og ni år har ikke noe problem med at mamma liker damer.
RUNE SÆVIG