— Alle monner drar, sa styreleder Finn Strand til BT i går om mulighetene for å finne ekstramidler som kan redusere underskuddet i en slunken sykehuskasse. Strand kan glede seg over 4,2 millioner kroner i årlig innsparing når elektrikerne har fått skiftet ut alle de 13.000 armaturene som finnes i Sentralblokkens ganger og korridorer.

Tre år på jobben

Å skifte lampene på en av landets største sykehus er ingen enkel jobb som elektrikeren kan ta på si' på et par timer. Jobben er beregnet gjort i løpet av tre år. Og foreløpig har sykehusets tekniske ledelse satt i gang et prøveprosjekt før arbeidet starter for alvor på nyåret.

— Korridorene skal tas først. I alt seks kilometer, forteller elektrosjef Jan Sleire.

Sentralblokken ble tatt i bruk i 1983, og lysarmaturet fra den gang er etter hvert blitt håpløst gammeldags.

— Som i alle bygninger med gamle belysningssystemer er potensialet for energieffektivisering svært stort ved utskifting, forklarer elektrosjefen.

Teknologien blir så ny og flott at gammeldagse lysbrytere blir unødvendige, om BT forstår elektrosjefen rett.

Som på arbeidsplasser flest, blir ofte folketomme kontorer på Haukeland stående med lyset på om natten. Etter utskiftningen kan ingen lenger skylde på glemsomt personale om strømregningen fyker i været.

Slokkes automatisk

Heretter slokkes lyset automatisk når følsomme sensorer ikke lenger registrerer bevegelse i rommet.

Det betyr at lyset slokkes av seg selv straks kontoret blir forlatt. Og skulle noen sovne på kontoret, gis det nå mulighet til litt ekstra ro. Da slokkes nemlig også lyset.

Haukeland Universitetssykehus er en storforbruket av strøm. Den årlige strømregningen beløper seg til ca. 40 millioner kroner.

Rune Sævig