— Det er altfor fint vær for noe slikt som dette. Folk er jo dratt på Kvamskogen, for der er det skifestival.

Catrine Andersen Waage, leder for foreldreutvalget ved Kalvatræet skole, sukker litt oppgitt. Skibyttedag på en søndag der folk med ski slett ikke tenker på å bytte dem, men tvert om spenner dem på beina, er kanskje ikke så taktisk klokt.

— Og på Eidsvåg skole like nedi her er det loppemarked i dag også, sier Hilde Kristiansen, og heller mer vaffelrøre på jernet.

Men gjort er gjort. Skibyttedagen er annonsert både i aviser og ved oppslag, og da må en bare la det stå til og ta alt som kommer med godt humør.

Kom sigende

Og det var det de gjorde på Kalvatræet. Kaffen smakte. Sjokoladekakene gikk unna, og vaflene smeltet på tungen. For det ble litt omsetning etter hvert. Folk kom sigende med ski, med støvler, med staver og med skøyter.

Til slutt gikk det ikke så aller verst likevel.

— Vi har ikke hatt dette hvert eneste år. Sist gang var for seks år siden. Da gikk det heller dårlig, men vi bestemte oss for å forsøke igjen i år. Rundt omkring hos folk samler det seg jo opp mye rart, og egentlig kan man ta med seg det man måtte ønske og forsøke å bytte, eller selge, sier Hilde Kristiansen.

Etter en stund var det ikke så rent få skipar som var stilt opp mot veggen. Og faktisk enda flere staver enn ski. Og en del hockeyskøyter.

Ski til vinterferien

— Vi skal på hytte i Hardanger i vinterferien, sier åtte år gamle Krister Thomassen, som hadde sikret seg smørefrie turski, inkludert støvler og staver.

— Skal du trene langrenn?

— Ja, litt i hvert fall.

— Får du tid til å se på VM på ski da?

— Nei, ikke så mye.

— Driver du med slalåm også?

— Ja, og jeg har slalåmski.

Elin Olsen brukte en del tid på å studere et par Madshus Geilo Touring, 1,95 meter, smørefrie.

Også de med støvler.

— Jeg skal ikke bruke dem selv. De er for barnebarnet, forteller hun til BT. Hun bestemte seg til slutt, etter å ha blitt forsikret av selgeren om at både skiene og støvlene som fulgte med var i prima stand.

Og solen skinte fortsatt og varmet like deilig. Men det ble en brukbar dag for skibytte likevel på Kalvatræet.