– Beklager, Filip, men dette var en himla dårlig idé, sier Ragnhild Stolt-Nielsen, Høyres fraksjonsleder i komité for oppvekst.

**Les også:

Vil gi bergenserne egen kontantstøtte**

Hun henvender seg til KrFs gruppeleder Filip Rygg, som i går lanserte forslaget om 2000 kroner måneden i ekstra kommunal kontantstøtte til foreldre som velger å være hjemme med småbarna sine.

**Les også:

Høybråten og Frp jubler**

– Ikke gjennomtenkt

Stolt-Nielsen mener KrF ikke kan ha tenkt godt nok igjennom konsekvensene av forslaget sitt.

– Vi må prioritere bruken av kommunale midler når vi nå får trangere tider. Det er store utfordringer i eldreomsorg og skole. Da blir det helt feil å bruke kommunale penger på å betale foreldre for ikke å bruke en tjeneste, sier hun.

Stolt-Nielsen kan ikke huske at en kommunal kontantstøtte har vært diskutert i Høyre. Men selv er hun ikke i tvil om hva partiet bør mene.

– Jeg tror ikke KrF har tenkt grundig nok over verdien av barnehage som læringsarena. Jeg respekterer foreldrenes valg om å bli hjemme, men jeg synes ikke vi skal oppfordre dem til å gjøre det, sier hun.

– Tvilsomt regnestykke

KrF mener kommunen faktisk kan spare penger på en kontantstøtte, fordi den vil koste 6000 kroner mindre enn hva driften av en barnehageplass koster. Det argumentet har Stolt-Nielsen ingen tro på.

– For det første risikerer vi at flere kvinner som jobber deltid i dag, går ut av arbeidsmarkedet. Det ville være ødeleggende for kommunen, som trenger hver varme hånd og hvert kloke hode i omsorgssektoren. Dessuten går vi glipp av skatteinntektene fra disse kvinnene. Nei, dette regnestykket kan ikke gå opp, sier Ragnhild Stolt-Nielsen.

Tapt skatt

KrF og Filip Rygg får heller ikke støtte fra fagøkonomisk hold. Økonomiprofessor Kjell Erik Lommerud ved UiB peker på at økt kontantstøtte vil kunne føre til reduserte skatteinntekter til stat og kommune.

– Den vesentlige forskjellen mellom hjemme— og utearbeid består jo av at bare sistnevnte beskattes. Spørsmålet er om vi skal oppmuntre kvinner til å delta i arbeidslivet eller ikke, sier Lommerud.

Han trekker frem undersøkelser som viser at kvinner har lettere enn menn for å velge bort lønnet arbeid til fordel for arbeid i hjemmet, noe som bare vil tilta ved en økning av kontantstøtten.

– Jeg ønsker på ingen måte å nedvurdere hjemmearbeidet, for det har selvsagt også en verdi. Men konsekvensene av at hjemmearbeidet gjøres mer attraktivt, er at det vil bli vanskeligere å rekruttere kvinner til arbeidslivet, og dermed vil også skatteinntektene falle. Kommunen bør tenke seg om før den bruker penger den ikke har, sier Lommerud.

SKEPSIS I HØYRE: ¿ Dette var en himla dårlig idé, sier Ragnhild Stolt-Nielsen, Høyres fraksjonsleder i komité for oppvekst.ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN