— Det er mye flott her, det ligner ikke på det du finner hos en gullsmed, sier Kenya Foss.

Hun står bøyd over et brett med pent brukte smykker. Prøver en ring på fingeren, putter den tilbake igjen.

— Det blir veldig mye likt hos gullsmedene, synes hun.

Selv liker hun best gamle smykker, gjerne ringer med store, fargerike stener. Antikkhandler Sigmund Botnedal er imponert.

-Det er ikke mange femtenåringer som er smykkebevisst, sier han. Og da Antikk- og Samlermessen på Slettebakken gikk mot slutten søndag ettermiddag, var det heller ikke mange på Kenyas alder der.

— Det er stort sett folk over førti som kommer her, sier Inger Hugo-Sørensen, en annen forhandler. - Det er jo de som har penger, ikke sant?

Sammen med mannen Nils har hun handlet med antikviteter i over femten år. I sesongen, som nettopp er begynt igjen, reiser de på messer i hele Sør-Norge. Neste helg drar de til Haugesund med sine smykker, sølvvarer og porselensdukker. Kanskje er det noen der som jakter på Bjørg fra Drøbak, den amerikanske Shirley Temple-dukken, eller en fransk mademoiselle fra 1895 til flere tusen kroner.

De fleste kundene jakter nemlig på noe.

— Jeg ser etter bestemte deler. Dette er min barndoms søndagsdessert-servise, sier en kvinne og viser frem to glasskåler.

— Jeg prøver å finne igjen min barndom, ler hun muntert.

Bak henne kjenner jeg igjen noen tallerker på et bord. Er det ikke? Joda, sildemotivet stemmer: I lekker fajanse fra Figgjo, min egen barndoms middagsservise. Nostalgikjertelen hvisker til lommeboken:

Skal, skal ikke?

PÅ ANTIKKMESSE: Kenya Foss (til h.) foretrekker gamle smykker fremfor nye. Kari Lahn Knudsen (til v.) er fonøyd. Hun har funnet en syltetøysskje til bestikket hun samler på, til halve den vanlige prisen.
FOTO: KNUT STRAND