For sjette år på rad inviterte Bergens Sjøfartsmuseum til maritime familiedager denne helgen. Og de trekker både store og små i havnebyen Bergen. Ikke bare er der mangt å se og få vite — der er også skattejakt for små og store, og hvor mange «gullmynter» var det egentlig i glasskrukken? Unnskyld: skattkisten.

Dessuten var der et raritetskabinett. Og var det en modell til mudderapparat, en miniubåt eller en barneleke som stod utstilt der, var boksene for skipskjeks, dokumenter eller var de fordekte lommelerker? Sjøfartsmuseet har så mangt i sine tøler.

Skip med sytråd

Ikke bare museets folk stilte. Her var oselververksted, motorsamling og flere veteranbåtlag, og i andre etasje ble demonstrert de nydeligste maritime håndverk. Intarsiaarbeider, med andre ord skipsbilder utført i et puslespill av forskjellige og fint tilskårne treslag. Knop og stikk i all sin finurlighet og dekorative nytte.

Og hvordan får man et helt skip, selv om det er i miniatyr, inn i en flaske? Med stø hånd og sytråder, for å si det enkelt - og enkelt ser det ut når kyndige folk gjør det. Men det er ikke noe man lærer seg over natten, kan vi forsikre, og stø hånd og sytråder er langt fra alt som skal til.

Båtbyggerbesettelse

Dammen i museets atrium var laget til for dem som ville kjøre modellbåter, men det var det ingen som ville da vi var der.

Til gjengjeld var det mange som ville vite om modellbåtene innendørs kunne kjøres. Det kan de. En håndfull modellbåtbyggere satt med et utvalg av de skip som blir til om høsten og vinteren - og så sjøsettes om våren.

— Da er det ungen virkelig kommer frem i oss, sa Atle Lamela som har bygget modellbåter det meste av sitt liv. Det er blitt noen-og-seksti til sammen - det er en slags besettelse som bare er blitt verre med årene, kan han fortelle.

Spesialiserer man seg, eller legger sin elsk på bestemte båter? Jo ... Lamela og båtbyggerkameraten Arve Aadland har en forkjærlighet for fjordabåter og hurtigruteskip. Helst gamle hurtigruteskip.

Uten mat og drikke ...

— Kom og få en svele og kjøp fjordabåtkalenderen, oppfordret veteranskipsentusiastene som selvfølgelig hadde plassert seg i museets nye avdeling for de gamle og trofaste traverne.

— Hva med litt suppe? sa direktør Atle Thowsen og stod klar med øsen. - Den er god. Folk overlevet i hvert fall lørdag.

Det så ut som de overlevet i går også. Men hvor mange «gullmynter» var der i skattkisten, tro?

SKUTEBYGGING: Tre og et halvt år gamle Erik Haaskjold var blant de mange som ble fasci-nert av kunsten å bygge flaskeskuter, demonstrert av Karol Monslaup.
Foto: Marita Aarekol