Byrådet kutter skatten fra seks til tre promille av eiendommens verdi. For en bolig med en likningsverdi på en million kroner tilsvarer det tre tusen kroner mer i lommeboken.

Samlet gir byrådet 110 millioner kroner i skattelette til bergenserne. Næringslivet får 50 millioner i skattelette.

— Dette burde regjeringen gjort

Bergen kommunes skattegave ville betydd en skattelettelse på tre milliarder kroner hvis den hadde blitt gjennomført i hele landet.

— Vi gjør det vi mener regjeringen burde gjort, nemlig å bruke skattelette som et aktivt virkemiddel mot finanskrisen, sier finansbyråd Christine B. Meyer.

Skatteletten skal finansieres ved et ekstraordinært utbytte fra BKK, som vil beløpe seg til 160 millioner kroner årlig.

— Vi gjør som Kristin Halvorsen. Hun bruker gullkortet, vår oljeformue, for å få oss gjennom finanskrisen. Vi bruker våre midler for byen, sier byrådsleder Monica Mæland.

Bergen kommune eier 37,75 prosent av BKK. Hvis alle eierne skal få like mye som Bergen, blir BKK tappet for 423,8 millioner kroner årlig de neste tre årene.

- Dumt tiltak

  • Dette er det dummeste de kan gjøre, sier gruppenestleder Simen Willgohs i SV.

Han mener at å halvere eiendomsskatten ikke vil føre til én ekstra arbeidsplass i Bergen.

— Dette kommer kun huseierne til gode, og de er allerede blant dem som kommer best ut på grunn av lavere rente. De som ikke eier hus og mister jobben, får ingenting, mens huseierne i Fana får full pakke, sier Willgohs.

Han mener pengene heller skulle gått til å pusse opp skoler, barnehager, forbedre barnevernet og forsere bybanebyggingen.

Aps Ruth Grung er positiv til tiltakene for lærlinger (se faktaboks), men tror ikke halvering av eiendomsskatten vil få noen effekt.

— Meyer har tidligere sagt at det ikke er tid for skattelette og kutt av eiendomsskatten. Plutselig snur hun om. Dette er ikke i tråd med hva deler av Høyre har sagt, og jeg lurer på om dette er et frieri til Frp, sier Grung.

Er det riktig bruk av «arvesølvet» i BKK? Si din mening!

RUNE BERENTSEN (ARKIV)