TOR OLAV MØRSETH

OGNE ØYEHAUG

Hjemme hos Johnny Petersen, Ann Helen Sundal og Alexander (12) er det leksetid. Alexander sitter og løser matematikkoppgaver.

Han er vant til å sitte. Alexander har cerebral parese og tilbringer mesteparten av tiden i rullestolen. Bortsatt fra når han er på ferie. Da får han mulighet til å svømme i varmt vann og kan bevege seg selv, uten hjelp fra andre.

— Det er derfor det er så viktig at han får en mulighet til å komme seg ut av stolen om sommeren, sier far Petersen.

Danmark eller St. Martin

Sommeren 2001 reiste de tre på ferie til St. Martin i De vestindiske øyer. Reisen kostet over 60.000 kroner. Petersen krevde 46.963 kroner i inntektsfradrag på likningen.

De 46.963 kronene utgjør ifølge ham ekstrautgifter familien har hatt på grunn av sykdommen til sønnen, og skal derfor trekkes fra.

— Vi har to andre barn og pleide da å reise på ferie til Danmark. Det jeg har krevd fradrag for er prisforskjellen ÿmellom en reise til de to stedene, sier Petersen, og fortsetter:

— Hvorfor i all verden skulle vi dra til St. Martin hvis det ikke var for Alexanders sykdom. Da hadde vi reist til Danmark, hvor vi trives godt.

Men isteden fikk han bare fradrag for 8820 kroner. Beløpet ble til slutt hevet til 29.422 kroner i overlikningsnemda.

— Jeg vurderte det en stund, men dette ble en prinsippsak for meg, og jeg bestemte meg for å gå til sak, sier Petersen.

Vurderer å anke

Foran seg har han tre legeerklæringer hvor det står at det er viktig for Alexander å kunne bevege seg så mye som mulig. Varmt vann, helst 28-30 grader er det beste.

— Alexander liker å svømme og vi var avhengige av å finne et sted hvor det var varmt nok. De fleste stedene er uaktuelle enten på grunn av temperaturer eller andre forhold, sier Petersen.

Nå har han fått medhold i Bergen tingrett. I den ferske dommen får familien trekke fra ekstrautgiftene til reisen, og blir tilkjent saksomkostninger.

— Jeg synes det er ille at en familie som allerede har store belastninger må gå til sak mot likningsmyndighetene for å få rettighetene sine, sier advokat Jannicke Fløystad, som representerer familien.

Skatteetatens advokat Rolf Husebø forteller nå at de vil vurdere å anke saken.

— Jeg vil tro det må ankes, sier han.

- Vanskelige myndigheter

Han mener fradrag for slike reiser må beregnes ut fra kostnader som ekstra hotellrom og ekstra flyseter, og at det ikke kan regnes ut fra forskjellige reisemål, slik denne familien har gjort.

Husebø er redd for at dommen, dersom den blir stående, vil føre til flere krav av samme type. Derfor, sier han, vil skatteetaten vurdere å prosedere på at reisen i realiteten er en helsereise, som det ikke kan kreves skattefradrag for.

Petersen mener nok er nok, og håper han nå er ferdig med denne saken.

— Dette har allerede tatt veldig lang tid, og ekstrakostnadene er godt dokumentert. Jeg kan ikke skjønne hvorfor skattemyndighetene er så vanskelige, sier han.