Som BT skrev i går skal 77-åringen ha fortalt til flere at han hadde mye penger. På den annen side hadde han en svært begrenset omgangskrets. En teori er derfor at den eller de som oppsøkte pensjonisten, trolig natt til lørdag, kjente ham fra før. Hvorvidt den eller de fikk med seg penger, er uklart.

Politiets kriminalteknikere gikk nøye gjennom campingvognen i går på jakt etter bevis.

Hele vognen er endevendt, og alle møbler og madrasser er skårne opp. Det er også tydelige tegn til kamp.

Lå trolig å sov

Alt tyder på at 77-åringen hadde lagt seg for natten da en eller flere ubudne gjester dukket opp. Da han ble funnet død, lå han på gulvet kun iført nattbukse. Han var tapet på armer og bein.

Det skal ikke være tegn til innbrudd i campingvognen. Derfor tror politiet at 77-åringen kan ha blitt vekket og selv åpnet døren, og deretter relativt raskt satt ut av spill.

I går kom den foreløpige obduksjonsrapporten. Ifølge politiet kan ikke de rettsmedisinsk sakkyndige ved Gades Institutt fastslå noen endelig dødsårsak.

Det er ikke funnet alvorlige fysiske skader på mannen, bare mindre skader som kan relateres til basketaket han har havnet i.

Politiet tror mannen enten har fått et illebefinnende under overfallet, eller blitt kneblet slik at han ikke fikk puste. Om han var i live da inntrengerne forlot ham, er usikkert.

Rettsmedisinerne kan ikke fastslå at man står overfor et drap i juridisk forstand, men det er ingen tvil om at 77-åringen er offer for en kriminell handling.

Kom ut av kontroll

Spor på stedet kan tyde på at situasjonen i campingvognen kom ut av kontroll. Da 77-åringen ble funnet lørdag formiddag sto døren til campingvognen åpen. Det kan bety at inntrengerne har flyktet i panikk.

— Jeg la merke til at døren hans var åpen tidlig på morgenen, men jeg brydde meg ikke med det. Jeg tenkte at han luftet ut etter natten, sier Henrik Fredriksen, som bor på campingplassen.

Et vitne tittet til og med inn i campingvognen til 77-åringen for å se om det var noe spesielt. Vitnet så at det var veldig rotete, men ikke mannen. Han ble senere funnet død lenger inne i vognen.

I campingvognen har politiet sikret seg mye biologisk materiale. Håpet er at DNA skal avsløre den eller de som oppsøkte 77-åringen.

Politiet ville i går ikke svare på BTs spørsmål, utover at de ikke hadde ny informasjon i saken.

Så bil om natten

Flere vitner er avhørt og har gitt viktig informasjon. Et av dem observerte en bil inne på campingplassen med lysene på i tre-firetiden natt til lørdag.

Denne og andre biler som var i området kan være fanget opp av overvåkingskameraer.

Henrik Lohne, som driver campingplassen, forteller at politiet har fått gjestelisten og opptak fra kameraene på bensinstasjonen. Den ligger ved innkjøringen til campingplassen.

— Kameraene dekker pumpene foran og på siden av bensinstasjonen, sier han.

Men dersom noen har kjørt inn på campingplassen fra venstre side av bensinstasjonen, vil de ikke være fanget opp.

Et annet spor politiet nå følger, er at 77-åringen skal ha følt seg truet på en annen campingplass i Bergen. Dette skal han ha fortalt senest i forrige uke til en god bekjent.

Hva truslene gikk ut på skal han ikke ha sagt noe konkret om, utover at det var personer han ikke følte seg komfortabel med. De påståtte truslene har frem til nå vært ukjente for politiet.

PAUL SIGVE AMUNDSEN