Hun er opprinnelig fra Sri Lanka, og har bodd to år på Vestlandsheimen asylmottak. Aldri før har Thamara hatt så mange venner på besøk.

For på Vestlandsheimen statlige mottak er aktivitetsnivået høyt denne uken. Beboerne og barn fra skoler i Bergen har samlet seg for å bli bedre kjent med hverandre. Initiativtakerne til den aller første internasjonale aktivitetsuken i Bergen er medlemmer av organisasjonen Children International Summer Villages (CISV).

Drama og dans

— Behandlingstiden for beboerne på asylmottaket tar lang tid, så det er viktig å begynne integreringsprosessen også under oppholdet her.

Vi forsøker å få bukt med noen av de verste fordommene rundt asylmottak, ved å la skolebarn komme på besøk hit og møte barn fra andre kulturer. De har det aller meste til felles, sier prosjektleder Lars Kvamme.

Drama og dans står høyt på programmet. Noen får prøve seg som journalister og fotografer. Andre tegner og gjør håndarbeid. Er de heldige snapper de også opp noen engelske og franske gloser. Kvamme har nemlig med seg en gjeng på 30 frivillige idealister fra hele verden. De to kvinnelige danselærerne kommer hele veien fra Brasil for å instruere deltakerne i latindanser.

Motbevise fordommer

— Det er ikke så kult å gå på besøk til asylmottak. Denne uken prøver vi å motbevise denne fordommen. Kanskje er dette starten på noe positivt som vi kan gjenta utover høsten, sier Kvamme.

Vesle Thamara er så enig.

— Det skjer noe hele tiden. Nå trenger vi ikke å kjede oss hjemme selv om det er ferie, sier hun og smiler så smått.

— Skolene er ikke alltid så flinke til å vite hvordan de skal opptre overfor den voksende gruppen med fremmedkulturelle. Når vi ser resultatene av dette arrangementet vil vi gi tilbakemelding til skolene, sier Kvamme, som selv er sivilarbeider på Eidsvåg skole.

Han vil ikke på noen måte påberope seg noen ekspertrolle.

— Drar barna hjem med et fint minne fra asylmottaket har vi fått til noe. Barne- og familiedepartementet har vist stor interesse, og har gitt økonomisk støtte til prosjektet.