Raftoprisen ble opprettet i Thorolf Rafto's ære.

Han var professor på Handelshøgskolen i Bergen, og jobbet hvileløst for å forbedre menneskerettighetssituasjonen i Øst-Europeiske land.

Etter hans død har blant andre kolleger og tidligere studenter forsøkt å videreføre hans gode arbeid med fokus på flere deler av verden, gjennom den årlige utdelingen av Raftoprisen.

Vi i ISA-klassen deltok på symposiumet på grunn av at det var en god mulighet til å få en bedre forståelse av en relativt ukjent konflikt, nemlig den humanitære krisen i Kongo.

I tillegg ville den gi oss et bedre bilde på hvordan verden er fylt av konflikter.

Klassen synes at dette var en veldig fin mulighet til å lære noe samtidig som vi deltar på noe gøy.

Foredragene var interessante og opprørende, og det kom frem mye forferdelig om den generelle situasjonen i Kongo.

Det som det ble lagt størst vekt på, og det som gjorde mest inntrykk, var bruken av barnesoldater, voldtekt av kvinner og hvordan disse to gruppene skulle komme seg tilbake til samfunnet.

Dette synes elevene var svært givende og det ble satt stor pris på:

«Slike arrangemanger drar vi gjerne på igjen.»

Vinneren av prisen i år er Pastor Bulambo Lembelembe Josué – han er lederen for en organisasjon som arbeider for å fremme menneskerettighetene. Bulambo har vokst opp under diktaturet til USA-støttede Mabutu, som frem til sin død i 1997 styrte landet med jernhånd.

Nå opplever Øst-Kongo etterdønningene til folkemordene i Rwanda og sliter med store menneskerettighetsbrudd. Det er for hans gode arbeid for å bedre forholdene i området at Bulambo Lembelembe mottar Raftoprisen i år.

Mina og Siri.
Åsane Folkehøgskole