Tirsdag sier byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen at bystyregruppen til Høyre har to muligheter når den møtes på rådhuset klokken 1900 kveld:

  • Stemme for avtalen som hun gjorde med KrF i forrige uke
  • Stemme for avtalen som Dag Skansen har gjort med Ap og Frp Dersom de velger å støtte Dag Skansens avtale, mener hun det kan føre til at byrådet må trekke seg.

Det stopper ikke flere av Høyres bystyregruppe fra å gå ut med åpen støtte til bybaneforslaget som gruppeleder Dag Skansen forhandlet frem med Ap og Frp.

Jublet for seg selv

I Høyres bystyregruppe er det mye glede over forhandlingsresultatet.

— Jeg synes denne avtalen er bra, veldig bra. Jeg satt faktisk og jublet litt for meg selv i går, sier Jacob Mæhle.

— Hva er bra med den? - For det første legger den Bryggen-alternativet dødt, det jeg er jeg veldig fornøyd med. Og muligheten for et kompromiss om en bybanetunnel ved Peter Motzfeldts gate er nærmere. Det er mitt primærønske.

På spørsmål om hva han skal stemme i kveld, svarer Robert Monsen følgende:

— For å si det sånn. Gruppen står bak Dag Skansen. Han fører ordet på vegne av gruppen, og ingen går mot det han kommer frem til. Det må være enkelt og greit.

Monsen sier det viktigste for dem er at man får et bredt forlik om Bybanen i bystyret.

— Sånn sikrer vi oss mot at det ikke blir omkamp på omkamp på omkamp. Vi må få lagt denne saken død en gang for alle.

Løsningen skal gjelde

Atle Fasteland vil ikke si hva han vil stemme i kveld.

— Vi må gjøre ferdig prosessen ordentlig før jeg svarer på det.

Han legger ikke skjul på at han ikke vil ha Bybanen over Bryggen.

— Det har jeg sagt mange ganger. Vi må finne en løsning som ikke går over Bryggen. Den løsningen må gjelde i dag, i morgen og for fremtiden.

Petter Nilsen støtter også Skansen.

Det er viktig med bredest mulig flertall i bystyret. Vedtaket skal stå seg gjennom valget og vi må få statlige bevilgninger. Da er det greit å ha mer enn en stemmes overvekt.

— Mitt inntrykk er at KrF var med, men at de ikke har fått det som de vil. Ap har langt flere representanter enn KrF, og det er ikke unaturlig at det nest største partiet får innflytelse. KrF har fått t adissens i saken, og vi har prøvd å ivareta de som best vi kan.

Tore Hordnes sier han har full tillit til gruppeleder Dag Skansen, men påpeker at han ikke har fått lest avtalen ennå.

- Hva tenker du om at den er gjort uten KrF?

— Bybanesaken er veldig viktig for Bergen. Jo bredere tilslutning man har til en slik avtale, jo bedre er det. Det er som Bergensprogrammet, som fikk bredt flertall i bystyret. Det er en utfordring at det er diskusjon mellom byrådspartiene.

— Jeg mener at Bybanen bør gå i tunnel ut av sentrum, så det sier vel det meste om hvor jeg står, sier bystyrerepresentant Charlotte Spurkeland.

Utover det vil hun ikke kommentere byrådskrisen.

Gått utenfor mandat

En av få som kritiserer Skansen er Wencke Borgen Hystad. Hun er en av Høyres Bryggen-tilhengere. Hystad mener gruppeleder Dag Skansen kan ha gått ut over sitt mandat.

— Mandatet var å forhandle på grunnlag av den avtalen vi hadde med KrF. Dersom det er lagt inn et forbehold mot at Bryggen skal være aktuell i det hele tatt, så var ikke det med i mandatet, sier Hystad.

- Mener du Skansen har gått ut over mandatet han fikk fra bystyregruppen?

— Vanskelig å si. Jeg oppfatter ikke dette som en bindende avtale, men et forslag som skal foreligges oss i kveld. Det blir nok litt diskusjon rundt dette.

- Hva tenker du dersom denne avtalen er bindende?

— Da føler jeg at vi bør gå ny runde. Vi skal ikke utelukke noen traséalternativer. Vi må være realister og vurdere hvilke alternativer som er mulig å gjennomføre.

Norvald Visnes sier han skal lytte til det som blir sagt i møtet. Hva han kommer til å stemme vet han ikke ennå.

— Jeg har nok meninger om denne avtalen, men de vil jeg holde for meg selv.

STØTTER: Petter Nilsen (H) og Jacob Mæhle (H) mener Dag Skansen sitt bybanekompromiss med Ap og Frp er bra for Bergen og Bryggen.
Marthe Amanda Vannebo (arkiv)