Særlig i Kaigaten og området rundt Bystasjonen sliter bilistene med å finne ut hvor de har lov til å kjøre. Politiet er ute og dirigerer. Folk som kjører feil, får en streng oppfordring om å komme seg over i riktig felt.

— Men vi gir ikke bøter den første dagen. Folk får følge tegn fra politiet, sier operasjonsleder Kjell-Tore Aarnæs ved Hordaland politidistrikt.

Den første dagen med nytt kjøremønster fører alltid til problemer, sier han.

Fra i dag må også alle busspassasjerer til og fra Bergen sentrum tenke nytt. Ingenting vil bli som før. Det meste blir trangere – både for busser og biler.

De som er vant til den vide Kaigaten, får heretter stifte bekjentskap med den noe smalere Lars Hilles gate og den trange Nygårdsgaten.

I minst ett år og ni måneder fremover kan busspassasjerene studere Grieghallen fra begge sider når de kjører henholdsvis til og fra Bystasjonen på vei nordover eller vestover fra Bergen sentrum.

Håper på velvilje

Kaigaten skal graves opp og klargjøres for skinnegående trafikk. Mandag 7. januar klokken 12.00 vil samferdselsminister Liv Signe Navarsete markere starten på anleggsarbeidet, som vil føre til varige endringer i bybildet.

I Tide håper man på velvilje fra de reisende.

— Vi håper jo at dette skal gå seg til. En del tilpasninger er blitt gjort. Blant annet får bussene egen kjørefil hele veien fra Bergen Busstasjon via Strømgaten og Lars Hillesgate til Festplassen. Der opprettes de nye stoppene som må flyttes fra Kaigaten. Det vil bli stopp i hele Festplassens lengde, sier markeds- og informasjonssjef i Tide, Kaare Enæs.

Foreløpig ser det ut til at busspassasjerene har fått med seg endringene og tilpasset seg.

Unntakstilstanden vil vare til langt ut på høsten 2009. Men da kan bussene komme tilbake til Kaigaten.

Buss og bane sammen

Da må bussene imidlertid konkurrere om plassen med Bybanen.

– Arbeidene i området vil være avsluttet utpå høsten 2009. Det vil si at strekningen da vil være skinnelagt og klar for prøvekjøring med bybanevognene, sier informasjonsrådgiver Rune Jensen på Bybanekontoret.

  • Hva synes du om trafikkforholdene i dag? Si din mening i kommentarfeltet under!
GRAVES OPP MANDAG: Fra mandag skal Kaigaten graves opp, fylles igjen og fundamen-teres for Bybanen. I mellomtiden må bussene finne seg i trangere vilkår i Lars Hilles gate og i Nygårdsgaten.
Høvik, Tor