Utenfor First Hotel Marin i Bergen står det en svart taxi med gule nummerskilt. Ved siden av bilen står en dame i svart kjørt, svart jakke og rosa topp og venter på kundene sine.

— Det er et eldre ektepar fra Chile. De har tatt seg en tur på egen hånd og vet ikke helt når de er tilbake igjen, sier taxisjåfør og guide Agneta Orellana (62) på svensk.

Hun har akkurat kjørt det chilenske paret til Bergen etter litt av en rundtur i Skandinavia.

— Jeg startet i Stockholm og plukket dem opp på Kastrup i København. Etter det tilbrakte vi fem dager i Danmark før vi satte kursen for Sverige og nå Norge, sier hun.

36 dagers tur

Det Chilenske ekteparet har bestilt en 36 dagers guidet tur med taxi gjennom Skandinavia. Og skal vi tro Orellana vet hun ikke hvor mye dette koster.

— Det er det reisebyrået som tar seg av. Men det andre alternativet er å leie en limousin med sjåfør og guide. Det koster det dobbelte, sier hun.

62-åringen har jobbet som guide i 20 år og dette er den femte taxituren hennes i Skandinavia.

— Det er mer personlig og man kan selv legge inn eller endre programmet. Dette er den lengste turen jeg har hatt, sier hun.

Sissel og Grieg

Turen for det chilenske paret begynte altså med fem dager i Danmark, så ulike byer i Sverige med et fem dagers stopp i Stockholm og så videre til Oslo hvor de var i 1 1/2 dag. Derfra via Eidfjord til Bergen.

— Vi kom hit i dag. På veien til Bergen spilte jeg Sissel Kyrkjebø og Grieg på stereoanlegget. Det likte de godt og de kunne masse om Grieg. De har også fått smake brunost, noe som falt i smak, sier hun.

Selv er hun stor fan av Bergen og forteller at mange av turisten hun snakker med synes Stockholm er den finest hovedstaden, men at de liker Bergen aller best.

— Jeg elsker Bergen og jeg elsker Norge. Kan dere ikke bare kjøpe Sverige dere som er så rike, sier hun.

Tålmodig

Lørdag går turen videre til Sogndal, så Geiranger, Ålesund, Trondheim, Mo i Rana, Bodø, Lofoten, Tromsø, Alta, Honningsvåg og Nordkapp, Karasjok. Siste stopp er Helsinki i Finland.

— Det er nok 6–7 timer i bil hver dag, men det går greit. Det er noen fin folk jeg har med og så er de veldig kultiverte.

Men hun innrømmer at det noen ganger kan gå litt ut over tålmodigheten hennes.

— Da er jeg bare stille og hvis de krangler i baksetet så blander jeg meg ikke inn. Det er de som bestemmer hva vi skal gjøre og hvor vi skal. Det er jo de som betaler, sier hun før hun må gjøre seg klar til en guidet tur med ekteparet.

— Vi skal på Fløyen i dag. Og så blir det fire timers båttur og Troldhaugen i morgen. Nå får vi bare håper at været også blir bra, sier hun og takker gud for at det har gått så bra så langt.

— Du skjønner, jeg hadde ikke turt å kjøre på de norske veiene uten Gud.

KLAR: Her vetner taxisjåfør Agneta Orellana på kundene sine fra Chile.
MARIANNE NILSEN