Nesten 1000 mennesker deltok i fakkeltoget fra Den blå steinen til Korskirken. Inne i kirken ble det holdt appeller.

— Jeg er kommet til Bergen for å lese dikt for Nathan, sa Jan Erik Vold, en av Norges fremste diktere, med base i Stockholm de siste 35 årene.

I TOG: Bergenseren Nathan er blitt symbolet på asylbarna i Norge. Lørdag gikk han i fakkeltog i Bergen sentrum.
ØRJAN DEISZ

— Vi er utrolig privilegerte som bor i Norge. Da må vi kunne gi noe tilbake, sier Vold med klar adresse til landets øverste politikere.- Som sosialdemokrat skal man ikke sende barn ut av landet, sier Vold.

- Sjofelt

Erling Borgen er konferansier under arrangementet i Korskirken.

— Hvorfor engasjerer du deg i denne saken?

— Det begynte med at jeg laget dokumentaren «Barneflyktningene». Jeg har fulgt denne saken lenge. Det å gå til angrep på de svakeste av de svake i et samfunn, er sjofelt, sier han.

Borgen mener dagens markeringer landet rundt er fantastisk, og viser at det er et bredt engasjement for asylbarnas sak.

— Ikke siden Irak-krigen har vi sett et så massivt og bredt engasjement. En rekke organisasjoner og landets biskoper deltar i aksjonen. Det gleder meg. Det gir en fantastisk fellesskapsfølelse, sier han.

Stilte spørsmål

I Korskirken lørdag kveld åpnet Borgen med å vise til at i det norrøne samfunnet for 1000 år siden ble uønskede barn satt ut i skogen.

— Det skjer fremdeles i Kina. Men i Norge gjør vi dem isteden om til forbrytere og straffanger, og kaster dem ut av landet vårt. I dag sier vi at nok er nok. De svakeste i landet vårt skal ikke behandles slik, slo Borgen fast.

Biskop Halvor Nordhaug spilte videre på Borgens budskap.

— I dag setter vi ikke lenger våre barn ut i skogen. I dag har vi barneombud, lovverk for barn og barnevern. Derfor skammer vi oss over at innvandringspolitiske hensyn legges mer vekt på enn barns selvfølgelige rettigheter.

Nordhaug stilte spørsmål rundt fremtiden til de lengeværende ungene.

— Skal ikke disse få være her? Skal de lide for foreldrenes feil, eller systemets iboende treghet, spurte han, før en ung jente ropte tilbake fra salen:

— Nei, kom det resolutt, før applausen brøt ut, til biskopens store glede.

— Det er sjelden jeg blir avbrutt av applaus her i kirken.

Leste dikt

Korskirken var stappfull for anledningen, og man brukte godt over en halvtime på å få alle menneskene inn på plass. Hver eneste krik og krok ble benyttet. På vei inn hadde det samlet seg en rekke små grupper av småbarn som resolutt gjentok:

— La dem bli, la dem bli, la dem bli.

Jan Erik Vold leste opp seks dikt for anledningen.

— Som vanlig nordmann er jeg i opprør over asylbarnas skjebner. Kan man returnere noen til et sted de aldri har vært, sa han, før han leste opp diktet «Enkel språklære».

Returnere betyr å sende tilbake.

Returnere en pakke betyr å sende det dit den dit den kom fra

Returnere et menneske betyr å sende det dit det kom fra

Nathan Eshete fra Stord har aldri vært i Etiopia

Å sende ham er ikke å returnere. Det heter å deportere

Vold gikk også til angrep på argumentet om at de asylbarna som er igjen i Norge ikke kan bli, siden andre allerede er sendt ut.

Har du sagt A, må du ikke si A en gang til. Det finnes en bokstav som heter B.

— Har du sendt noen urettmessig ut tidligere, må man ikke gjøre det en gang til, påpekte Vold.