Hele dramaet utspilte seg på Askøy tirsdag i den stille uke.Bergenseren nekter å stå frem av frykt for å gjøre seg til latter utenfor den aller nærmeste familie. Dessuten er han ikke helt sikker på om det fremdeles er lov til å fiske med trollgarn her til lands.

TEGNING: SVEN TVEIT

Ekstra dunk i bakhodet

For det var med trollgarn han fanget beistet. Sprell levende og sikkert seks-syv kilo med både hode og innmat. Opp i båten var den hobbyfiskende bergenseren omhyggelig med å holde alle kroppslige utvekster langt unna gapet på denne havets pitbull.Inne ved land fikk den noen ekstra dunk i bakhodet for å sikre at den var stein dau. Med forsiktig grep rundt nakken, ble den sprettet opp og lettet for innvoller. Fortsatt med fingrene langt unna en kjeft som er kjent for å mose krabber og skjell til løsmasse, spikrer bergenseren steinbiten på naustveggen.

Dro skinnet av med tang

Han vil dra skinnet av den og bruker en fem toms spiker gjennom det store hodet. — Det er sikkert ikke denne metoden de bruker på Bontelabo, men jeg pleier å lage et snitt oppe ved hodet og dra skinnet av med tang, sier den anonyme fiskeren til Bergens Tidende. (Denne uortodokse fileteringen, er en av grunnene til at han nekter å stå frem med navn og bilde). - For du skjønner. Fem toms spiker gir skikkelig dragfeste, forklarer han. Og det virket.

Hevnens time

Skinnet ble flerret av og fangsten skulle ned igjen fra spikeren. Da var hevnens time kommet for steinbiten. For på vei ned fra naustveggen og med fiskerens ringfinger kilende i kjeften, glefser den til. Og det så blodspruten står, og fingeren blir blå.- Det må være refleks. Alle fiskere vet da det, forklarer bergenseren en smule usikker i stemmen.- Men med innvollene ute og skinnet av? Og helt til blods?

Neppe noe under

— Den mettet i hvert fall tre familier. Og det uten at fiskeren vil dra paralleller verken til bibelhistorien eller de utroligste fiskehistorier.Han skjønner i det hele tatt ikke at dette er noe å skrive om. Fingeren er plastret og snart god igjen, og «jækelen» som gikk i garnet utenfor Askøy, har definitivt gjort sitt siste sprell.