Museumsdirektør og historiker Tryggve Fett anstiger de ærverdig gamle kjellerlokaler (fra 1500-tallet) iført varmende kamelhårsfrakk og matchende Burberry-skjerf i halsen. Han trekker pusten dypt. Roper «hah, hah» ut i kjellergufset. Nikker anerkjennende.

— God akustikk, sier han. Finner frem det nye sangheftet med bergensviser og festsanger som han og de andre directionsmedlemmene har fått trykket i foreløpig 10.000 eksemplarer.

«Selskabet til Bergens Aquavitens Fremme» serverer kjellerkald Bergens Akevitt 1818 og kanapeer av røkelaks rullet i storlefse til den fremmøtte presse. Strupene klargjøres. Hrrr. Hrrr.

Sammen med directionens bartender Hans Bru, markedskonsulent Svein Nordahl Pedersen og varefaglig konsulent i Vinmonopolet, Kari Setnes synger han seg så varm på Nystemten, Hansens Enke, Skål skål skål for Bergens akevitt og Tacca för mati . Fett beholder dog sin lysebrune kamelhårsfrakke på. Det er kjølig i den gamle vinkjeller ...

Den vesle sangboken er kommet i stand etter at Arcus' akevittmester Halvor Heuch i forbindelse med lanseringen av Bergens Akevitt 1818 i fjor oppmodet bergenserne til å skrive egne akevittviser. Byredaksjonen i Bergens Tidende utlyste sporenstreks en drikkevisekonkurranse - og fikk både skålsanger og drikkeviser tilbake - og måtte dele ut flere premier. Hyggelig!

Directionen syntes det var for gale at ikke flere skulle få glede av alle de innkomne bidragene, og fikk derfor laget den vesle sangboken «Bergensviser & Festsanger», der både øl-, kaffe- og drammeviser har fått sin plass.

Over påske deles sangboken (og en cd med musikkakkompagnement til alle visene) ut til 2500 studenter, som en slags prøvesmak. Vi er ganske sikre på at både Ode til Bergensakevitten, Akevitten - favoritten, Halsen den må smøres, Kamelens tørste sang, En bergensk pillehytt og Ølet står i litervis faller i smak i det bergenske studentmiljø ...

Her er ett av bidragene i sangboken, både tekst og melodi er laget av Erling Johannessen:

_Skål, skål, skål for bergensakevitt!

Skål, skål, skål for di som drikker litt!

Ska' du ha den rette rammen

for hver gubbe me' madammen,

då e' bergensakevitten go' te ha.

Passer godt for to og flere,

drikkes i fra flo te fjere.

Smaken den ve' alltid vere bra. Skål, skål, skål for bergensakevitt!

Skål, skål, skål for di som drikker litt!

Kor du så i verden vanker,

då går alle dine tanker

te' den by som lager beste akevitt.

Marken, Nordnes eller Nøstet,

den ve' varme deg om brøstet.

Minne deg om allting som e' ditt. Vi har som det aller største mål:

Bergensakevittens skål!!!_

Og dersom du ikke allerede visste det: Søndag førstkommende er Bergens Aquavitens geburtsdag.

Denne dagen, den 13. april en gang på 1530-tallet, satt nemlig høvedsmann Eske Bille på Bergenhus og tryllet frem det som sannsynligvis var den første akevitten i Norge - på bestilling fra erkebiskop Olav Engelbrektson, som fra sitt sete i Trondheim ville ha en medisin som kunne hjelpe mot dårlig fordøyelse.

Geburtsdagen skal behørig feires av noen få innvidde på Strand Hotel, med bergensk fiskesuppe samt dertil egnet øl og selvsagt Bergens Akevitt 1818. Vi gratulerer med dagen!

DEN RETTE RAMMEN: "Selskabet til Bergens Aquavitens Fremme" (minus directionsmedlem Lotte Schønfelder, som desverre var forhindret fra å delta) avsynger bergensakevittens pris. F.v. bartender Hans Bru, museumsdirektør og historiker Tryggve Fett, markedskonsulent Svein Nordahl Pedersen og varefaglig kondulent i vinmonopolet, Karo Setnes. <br/> Foto: ARNE NILSEN