260 bilister ble testet for rus på veiene i Hordaland fredag. Aksjonen er i regi av det europeiske trafikkpolitinettverket TISPOL, som norsk politi er en del av. De neste ukene vil politiet ha ekstra mye oppmerksomhet rundt ruskjøring. Aksjonens første dag viser at hordalendingene er flinke til å ikke kombinere rusmidler med kjøretur.

— En av de 260 bilistene vi kontrollerte i dag gav utslag på måleren, og promillen lå tett opp under 0,2, som er den straffbare nedre grensen for tillatt promilleinnhold. Han måtte vente litt, blåste på nytt, og fikk deretter kjøre videre, forteller Leon Nordanger, distriktsleder i Utrykningspolitiet.

Rent mel i posen

Fredag var det tre kontroller: E16 på Vaksdal, E16 på Blindheimsflaten og ved bussterminalen i Åsane. Vi var med UP i Åsane. Ekteparet Sissel (72) og Arild (68) Haakonsen ble stoppet i kontroll for første gang i sitt liv.

— Det er kjempebra, mener Sissel Haakonsen, etter at den lille skrekken hadde gitt seg litt.

VEL BLÅST: Kari Fonneland gjør pent det som den hyggelige betjenten ber om, og blåser i promilletesten
RONALD E. HOLE

— Har du rent mel i posen, så spiller det ingen rolle, sier Arild Haakonsen og er enig med sin kone.- Det er jo viktig, det er jo mye rart som er ute og kjører langs veiene, forteller Kari Fonneland, som også måtte blåse mot rus.

15.000 tatt i fjor

Kontrolluken er i regi av nettverket for europeisk trafikkpoliti, TISPOL, som arrangerer ni slike «aksjonsuker» årlig. UP er representert i ledelsen av organisasjonen, som teller 27 medlemsland inkludert Norge.

UP skrev at 13.500 sjåfører ble tatt for promillekjøring under fjorårets ruskontrolluke. I tillegg var 1300 sjåfører pårvirket av andre stoffer enn alkohol.

— Vi er fornøyde med at vi har fått kontrollert så mange i dag, og at alle har vært edru, avslutter Nordanger.

STOPP: Ved bussterminalen i Åsane ble bilistene hanket inn for kontroll fredag.
RONALD E. HOLE
FOKUS PÅ RUS: På tre av veiene i Hordaland ble det kjørt kontroll fredag, og det vil være sterkt fokus på dette fremover de neste ukene.
RONALD E. HOLE