— Mange endrer atferden sin når de ser en politibil. Derfor fungerer det ofte best med sivile kjøretøy. Forhåpentligvis klarer de å plukke ut verstingene i trafikken, sier UP-sjef på Vestlandet, Leon Nordanger.

Over hele landet satses det nå på å ta de aggressive bilistene. 180 UP-kjøretøyer står klare til dyst. I overkant av 30 av disse er sivile. Tallet kommer til å øke i nær fremtid. De sivile politibilene er av forskjellige merker og skal ikke være mulig å skjelne fra vanlige biler.

Lærdal verst

— På innsiden har kjøretøyene en del ekstrautstyr, men det kan ikke trafikantene se, sier Nordanger.

I østlandsområdet konsentrerer politiet seg om strekningen mellom Oslo og Kristiansand. På Vestlandet er UP spesielt opptatt av E39 og E16.

— I Lærdal har vi sett mye stygg kjøring. Mange holder altfor høy hastighet og tar sjanser med risikable forbikjøringer. Vi håper å få tatt noen av disse i sommer, sier Leon Nordanger.

Det er blant annet lange køer på vei til feriestedene som fører til farlige situasjoner. Travle bilister blir utålmodige og risikerer liv og helse ved å kjøre forbi bilen foran, selv om det er ulovlig.

Kjører med stress

Ifølge øverste sjef for UP i Norge, Odd Reidar Humlegård er sommeren høysesong for aggressiv bilkjøring.

— Mange klarer ikke å legge hverdagsmaset fra seg når de drar på ferie. De setter seg i bilen med stresset i kroppen og råkjører på vei til hytten. Jeg pleier å si at folk kjører som de lever, sier han.

Humlegård oppfordrer bilistene til å begynne ferien i det de setter seg bak rattet.

— Det er viktig å ta seg tid og være uthvilt når man starter kjøreturen, sier han.

UP-sjefen advarer også mot alkohol.

— Sommeren er høysesong for drikking. Med en grense på 0,2 promille bør folk passe på også dagen etter at de har drukket, sier Humlegård.