— Utdanningssystemet begynner å dreie veldig mot høyresiden. Skal vi vinne tilbake den like retten til utdanning, må vi gjøre noe nå, mener kvinnen som toppet Sosialdemokratisk liste til studentrådsvalget torsdag.

— Det begynner å bli et negativt elitepreg, et sted for alle som ikke er syke og som ikke har barn, mener Grødeland.

Hun sikter til konsekvensen av reformeringen ved universiteter og høyskoler.

Sosialdemokratene fikk omkring 800 stemmer, noe som tilsvarer 44,7 prosent. Dermed sikret de seg syv representanter. Entreprenørene for utdanning og kultur fikk nest størst oppslutning, med 29,1 prosent.

Personifisert valgkamp

Studentrådsvalget har tradisjonelt slitt med lav oppslutning. Det var ventet en oppslutning på rundt åtte prosent foran årets valg. Oppslutningen bikket over 10 prosent, noe valgvinnerne er fornøyd med.

— Vi har fått kritikk for at vi har vært for upersonlige. Studentene har ikke visst om hva vi har drevet med. Derfor satset vi i år på en personlig valgkamp. Vi delte ut 4.000 foldere og hengte opp 2.000 plakater med bilde av oss selv. Nå er vi blakke og slitne, sukker Gunnveig Grødeland og annenkandidat Jørgen Kinden Kristiansen.

I fjor kuppet boligaksjonistene studentrådsvalget ved Universitetet, og endte med rent flertall. Den lave interessen gjorde det mulig.

Grødeland mener en ny valgordning gjør det verre å kuppe valget.

— Tidligere ble det stemt på kandidater ved syv ulike fakulteter. Nå var det bare én liste som samlet opp alle fakultetene, sier den nye studentrådslederen.

Lobbyister

Studentpolitikerne tror grunnen til at de blir oppfattet som usynlige, er at de opererer mye i kulissene.

— Vi driver mye lobbyvirksomhet. Når vi jobber slik i det skjulte, må vi la politikerne ta kreditten for det vi har kjempet for, mener Kinden Kristiansen.

— Men føler dere at dere har studentene i ryggen når det bare er ti prosent som har stemt?

— 10 prosent er 10 prosent. Etter det vi vet er det ikke avgitt så mange stemmer på 15 år. Vi har de studentene som bryr seg i ryggen, mener Grødeland og Kinden Kristiansen.

De nyvalgte studentpolitikerne lover å kjempe mot at Lånekassen strammer til studiefinansieringen for de svakeste gruppene blant studentene.

Vil ha tilbake fleksibiliteten

— Det blir en del mennesker som ikke får råd til å studere. De kan ikke ta risikoen. Folk med psykiske lidelser, funksjonshemmede eller de som er syke på annen måte, har problemer med å tilpasse seg. Vi vil jobbe for mer fleksible løsninger enn det Kvalitetsreformen legger opp til, sier Grødeland.

I tillegg til prinsippet om lik rett til utdanning, vil de kjempe for ny studentlandsby på Nygårdstangen, og imot husleieøkning i studentsamskipnaden.

VALGT AV FÅ: - Det er mulig studentene ikke ser at vi har stor innflytelse, sier nyvalg studentrådsleder Gunnveig Grødeland om valgdeltakelsen på 10 prosent.<br/>Foto: ODDLEIV APNESETH