To av tre barn i bergensområdet har selv opplevd eller kjenner noen som er blitt mobbet via mobiltelefonen. Det viser en undersøkelse Telenor har gjennomført.

— Digital mobbing er et stort problem for mange barn og unge, og det ser ut til å vokse i Bergen og resten av landet, sier norgessjef Ragnar Kårhus i Telenor i en pressemelding.

Nå kommer filteret som stopper mobberne. Filteret gir brukerne mulighet til å svarteliste mobilnummer de ikke vil motta tekst- eller bildemeldinger fra.

Kan svarteliste numre

— Hvis du er kunde i Telenor, kan du aktivere et filter som gjør det mulig å stenge ute nummer du blir mobbet ifra, sier rådgiver Kjellaug T. Tønnessen i Barnevakten.

— Digital mobbing er en del av den skjulte mobbingen som er vanskelig å finne ut av og fange opp.

Ungdommene BT har snakket med, mener mobilmobbing er både usselt og feigt. Neste år skal Barnevakten, Røde Kors og Telenor besøke 50 ungdomsskoler for å gi informasjon om digital mobbing.

— Et viktig tiltak, mener Tønnessen.

Mobbingen øker

Ifølge Medietilsynets Trygg Bruk-undersøkelse i 2008, har 96.000 barn og unge mellom åtte og 18 år brukt internett til å sende hatefulle meldinger.

Nærmere 160.000 barn har opplevd at bilder og videoer av dem selv er sendt videre via mobil uten deres samtykke.

— Den digitale mobbingen er spesielt vanskelig å unnslippe fordi den når deg uansett hvor du er. Før kunne man stenge mobbingen ute når man kom hjem fra skolen, men nå forfølger den deg helt inn på soverommet hjemme, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Nær 100.000 barn har mottatt meldinger på internett som har plaget eller skremt dem. Bare 19 prosent har fortalt om dette til en voksen. 10 prosent har kontaktet politiet.

Tallene i undersøkelsen viser en klar økning i digital mobbing fra 2006 til 2008.

— Jeg håper mobbefilteret vil skape oppmerksomhet rundt denne problematikken, sier Huitfeldt.

Mobbefilteret blir tilgjengelig fra 15. desember.

Har du opplevd mobbing på mobilen? Hva synes du om tiltaket? Diskuter saken i kommentarfeltet.