• Jeg tenker med gru på hva som kan skje, sier Leif Holm som bor like over tunnelen ved Ringveg Vest.

— Det er klart jeg blir betenkt når de skal sprenge rett under huset mitt, sier Leif Holm.

Han bor i Brakeveien i Fyllingsdalen, like over det som skal bli en videreføring av Knappetunnelen fra Sandeide til Liavatnet. Videreføringen er en del av andre byggetrinn av veisambandet Ringveg Vest.

bt.no har tidligere intervjuet naboer til Knappetunnelen på Søreide. De har oppdaget skader på husene sine i etterkant av sprengninger under første byggetrinn, og ønsker å advare huseiere langs veisambandets andre fase.

— Etterpå er det ikke enkelt å få godtatt skadene, sier de.

Forberedt på ubehag

Vi møter Holm hjemme i Brakeveien. Han sitter utenfor det femti år gamle trehuset sitt og nyter solen. Det er stille i området, men ved årsskiftet vil kraftige sprengninger prege hverdagen til Holm og resten av naboene langs byggetrinn 2.

— Det ristet godt i huset vårt under sprengningene i Knappetunnelen sist, forteller Holm.

Del 1 av Knappetunnelen går fra Dolvik til Sandeide, og sprengningene sist foregikk flere hundre meter unna huset hans. Innløpet til den nye tunnelen er like under Holm sin bolig.

Han håper Vegvesenet vil ta hensyn til naboene når arbeidet med den nye tunnelen setter i gang, men er forberedt på at det blir en ubehagelig periode.

— Jeg har store glassdører i front av huset, og er veldig spent på hvordan det går med de når rystningene starter.

Mest bekymret er han likevel for kloakklinjen som går under hele husrekken i Brakeveien.

— Jeg tenker med gru på hva som kan skje dersom rørene går i stykker. Skjer det, vil jeg vurdere å flytte.

— Forventer at de rydder opp

Holm understreker at han i utgangspunktet er positiv til veiprosjektet, og synes det ser veldig fint ut etter første byggetrinn.- Køene her har vært helt håpløse, og det var ikke tvil om at noe måtte gjøres for å bedre situasjonen. Man kan ikke stå imot utviklingen. Samtidig er jeg klar over at vi blir påført ubehag under byggingen, og jeg forventer at Vegvesenet vil rydde opp dersom det oppstår skader.

Vegvesenet har vært og befart eiendommen og dokumentert på video.

— Det har virket beroligende, synes Holm.

— Men naiv er jeg ikke. Man vet aldri hvordan sprengningene kan forplante seg.

Tar lærdom

Nå vil han følge rådene til huseiere som ble berørt av byggetrinn 1.

— Jeg kommer til å dokumentere det godt underveis dersom det oppstår skader. Da vil jeg gjøre som de sier og ta bilder og datere de.

I løpet av høsten blir beboerne i området invitert til orienteringsmøte.

— Da bør Vegvesenet ta ansvar og informere naboene skikkelig om hvordan man skal gå frem dersom det oppstår skader. Ansvaret ligger hos dem, det skal ikke være opp til hver enkelt å finne ut hvordan man bør opptre. Her bor det mange eldre folk som nok ikke tenker på at de selv må dokumentere eventuelle skader.

— Gi alle beboerne en sjekkliste slik at vi vet hva vi har å forholde oss til, og si ting som de er, råder Holm.