I Sverige er det lovpålagt med servering av mat i skolen. I Norge lar vi barn og unge i økende grad livnære seg på brus og boller. Nå tar en svensk lærer i Bergen skjeen i en annen hånd.

I dag sto levergryte på menyen for en eksklusiv gruppe elever ved grunnkurs i byggfag på Årstad videregående skole. I et to ukers prøveprosjekt får de servert varm lunsj på skolen.

Svenske med hakeslepp

Varm lunsj til byggfagelevene hver dag i to uker er nemlig lærer Anders T. E. Ljungs praksisoppgave i konsekvenspedagogikk. Svensken fikk hakeslepp da han kom til Norge og så elevene spise tørre skiver til lunsj. Eller verre: stikke bort i butikken for å kjøpe boller og sjokolade for å stille sulten, og hente brus i automaten. Fra Sverige er han vant med varm lunsj gjennom alle år i skolen.

— Elevene eter boller og drikker brus og blir deretter. Det er ikke rart norske elever scorer dårlig i internasjonale kunnskapsundersøkelser slik de spiser, sier lærer Ljung.

— Det er ingen bombe at elevene blir urolige og ukonsentrerte. Jeg tror ikke varm lunsj løser alle problemer, men jeg er overbevist om at de løser mange, som bedre helse, bedre skoleresultater, bedre trivsel og mindre fravær, sier Ljung.

Koster 2,6 milliarder

Etter en uke mener Ljung å merke at elevene er mer konsentrerte og mottakelige for læring etter lunsj. I tillegg har både elever og lærere det kjekt når de sitter sammen og spiser.

Men her i Norge er det ikke aktuelt å innføre varm skolemat med det første, ifølge statssekretær Helge Ole Bergesen i Utdanningsdepartementet.

Et fullverdig skolemåltid vil koste ca. 2,6 milliarder kroner i året for grunnskolen.

Du kan lese mer om denne saken i morgendagens BT!

JIPPI, LEVERGRYTE: Byggfagelevene ved Årstad videregående skole er en eksklusiv gruppe, og får servert varm lunsj hver dag i to uker.