EIRIK MELING

Neste uke begynner den årlige Space Camp ved rakettoppskytingsfeltet på Andøya i Nordland. Her møtes ungdommer fra hele Europa. Felles interesse — astrofysikk.

— Jeg gleder meg til forelesninger om fysikk og til å sende opp raketten vi skal bygge, sier 19-åringen.

Høydepunktet i uka på Andøya blir nok siste dagen da raketten ungdommene har bygd, skal skytes opp. Space Camp blir i år arrangert for ellevte gang av foreningen Unge forskere.

Vil jobbe med realfag

Elisabeth Jordahl er med fordi fysikklæreren hennes oppfordret henne til det.

— Det virker veldig gøy, og det er en god måte å finne ut om dette er noe jeg har lyst til å jobbe med senere, sier hun.

Jordahl har et år igjen av videregående skole. Hun er på en spesiell fireårig linje som fokuserer på matte og fysikk. Lærlingarbeid er en del av skolen, Jordahl jobber i elektronikkavdelingen til Åstvedt AS i Åsane.

— Det jeg vil jobbe med må være relatert til realfag. Det er det eneste jeg kan se at jeg kan ha en varig interesse for. Jeg vil nok da kunne få en jobb som er variert og spennende, sier hun.

- Læreren er viktig

Jordahl ser for seg at hun fortsetter med realfagsstudier etter videregående. Hun vil i tilfelle gå mot strømmen.

— Hvorfor er det så lite populært med realfag blant unge i dag?

— Jeg forstår at det er mange som ikke ønsker å drive med matte og fysikk. Det er jo veldig tunge og omfattende fag. Er du ikke skikkelig motivert, er det vanskelig å lære, sier Knarvik-jenten.

Hun mener læreren er viktig for at elevene skal bli motivert for slike fag.

— De er viktige for inspirasjonen. Dersom eleven sliter er det viktig at læreren klarer å vise at faget kan være interessant. Ingen vil studere noe de føler de ikke de får til, sier Jordahl.