— Flyet tilbake til Bergen går tidlig lørdag, ler Ingvill Arnesen (44).

— Så vi håper vi er fremme i Amsterdam da.

Ingvill er en av seks jenter som fredag ettermiddag kastet loss fra Zachariasbryggen med kurs for Amsterdam. Fire av de seks har seilt mye før, men Ingvill og Monica Haarberg (24) er førstereisjenter utaskjærs i seilbåt.

— Vi gir oss i kast med noe vilt, sprøtt og galt, sier Monica og smiler.

Ingrid Maria Moe (26) er skipper. «Seven» er hennes båt. En årlig jentetur har vært tradisjon i flere år, og både Shetland, Skottland og Island er besøkt tidligere. Anita Karlsen (32), Liv Sissel Træet (30) og Torill Sleen (36) er fast mannskap, men hvert år har det vært noen nye med. Noen av kvinnene jobber sammen, mens andre kjenner hverandre fra jenteseilermiljøet på Askøy. Nå skal de legge 380 nautiske mil bak seg før de kan fortøye i Amsterdam.

-Reisesykeplaster?

— Jeg satser på å ikke bli sjøsyk. Men jeg har reisesykeplaster på for sikkerhets skyld, smiler Ingvill og viser lappen bak øret.

— Jeg tror ikke det er nødvendig ennå. Vi skal jo være innaskjærs det første døgnet, sier Monica.

Fredag ettermiddag gikk turen sørover mot Boknafjorden. Deretter var det ut på det åpne havet, rett sør til Helgoland i Tyskland. Forhåpentligvis kom jentene dit i går, og reiser videre sørover mot Amsterdam i dag.

— Det kan være opp til et halvt døgn forskjell på med- og motvind, sier skipper Ingrid Maria.

De første dagene er det meldt motvind, men noen av jentene har sett værmeldinger som melder mindre motvind enn først antatt.

— Det verste som kan skje, er at vi grunnstøter. De siste stykket inn til Amsterdam er det mindre enn to meter dypt. Der er det gravd kanaler som er merket med bøyer, og disse må vi følge. Det ligger mange vrak der, sier Ingrid Maria.

Hun forteller at planen er å ikke stoppe på vei nedover, bortsett fra at de kanskje må bunkre litt diesel.

— Diesel? Skal dere ikke seile?

— Vi har motor som backup, men vi skal seile mest mulig.

Sjøvakter

— Jeg vil også være med, sier Ingvills datter Anna (13). Hun og søsteren Victoria (11) er med om bord for å si ha det til mor.

— Jeg har bare to dager igjen på skolen, men jeg får ikke være med likevel, sier Anna litt fornærmet.

— Hun har ikke seilt noe ennå. Men hvis mor nå blir virkelig bitt av basillen, kan det hende vi kjøper seilbåt, smiler Ingvill.

De seks kvinnene skal gå vakter, tre timer hver, to og to sammen. Det har de to nykommerne ikke øvd på, men regner med at det går bra likevel.

— Monica og jeg skal ikke være på samme vaktlag. Vi har spøkt med at vi kunne det, men jeg er redd for at det ikke hadde gått så bra, ler Ingvill.